Hopp til hovedinnhold
Tidsånd

Main navigation

  • Tidslinjen
  • Tidslandskap
  • Personer
  • Steder
  • Temaer
  • Om Tidsånd

Navigasjonssti

  1. Tidsånd
  2. person

Ingeborg Krog Janson

Portrettbilde
Fotografi av Ingeborg Krog Janson
Andre navn
Ingeborg von Streng
Bosteder
København
München
Minneapolis
Gausdal
Lake Hanska
Kjønn
Kvinne
Mor
Drude Krog Janson
Far
Kristofer Janson

Galleri

Fotografi av Ingeborg Krog Janson
Kilder

https://www.google.com/search?q=ingeborg+krog+janson&safe=active&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi95fO4787fAhXtqIsKHTo9CnsQ_AUIDigB&biw=1056&bih=482#imgrc=SEOdnIJrsF_m6M:

  • 1865

    Kristofer Janson tar teologisk embetseksamen i Christiania. Han er den innflytelsesrike familiens sorte får.

    Kristofer Janson tar teologisk embetseksamen i Christiania. Han er 24 år gammel, og kommer fra en innflytelsesrik familie i Bergen, med sterke bånd til eiendommen Damsgård. Men han er familiens sorte får; en ivrig målmannn, og dypt religiøs.

    Om tre år skal han komme til å gifte seg med Amalie Müllers ungdomsvenninne Drude Krog. De to skal komme til å leve i nær kontakt med Bjørnstjerne Bjørnson som nærmeste på Aulestad, og siden slå seg i Minnesota, ikke langt fra hvor Amalies far kommer til å starte sitt nye liv på prærien.

    Les mer
  • august 1882

    Kristoffer Janson, hans kone Drude og barna deres er på vei over havet til sitt nye liv i Amerika, hvor Kristoffer skal virke som prest.

    Kristoffer Janson, hans kone Drude og barna deres har gått ombord på skipet kong Sverre og er på vei til sitt nye liv i Amerika. De får bo i sykelugaren.

    Drude og barna har vært på besøk hos Drudes familie i Fana ved Bergen før reisen, mens Kristofer har vært på dikterfesten hos deres nære venn Bjørnstjerne Bjørnson på Aulestad.

    Ombord på skipet er også Hans Gerhard Stub og presten Sven Oftedal, Lars Oftedals bror.

    Les mer
  • 14 september 1882

    Kristofer og Drude Janson og barna deres ankommer Minneapolis

    Kristofer Janson, Drude og barna ankommer Minneapolis etter en lang reise fra Norge og flytter inn i en leilighet på Franklin St. og 13th, i et område fullt av skadninaviske immigranter. De tas vel imot av sin nye menighet der Kristofer skal være prest. Etter to uker i den nye byen blir det arrangert en gallamiddag for dem.

    Men Drude skal aldri komme til å trives i Minneapolis. Hun plages ved det hun opplever som skandinaviske immigranters grovhet og råhet. Da liker hun seg bedre ute på prærien, der de kommer til å tilbringe somrene i årene som kommer.

    Les mer
  • 21 juli 1883

    Kristofer Janson og familiens hans blir tatt av en tornado på prærien

    Den nye unitar-kirken i Brown County, Minnesota blir tatt av en tornado med familien Janson og snekkere og alt inventar. Amalie Skrams venn Krisofer Janson er prest her, og hans kone Drude er Amalies ungdomsvenninne. De er også en vitkig famile for Knut Hamsun.

    Ingen kommer alvorlig til skade i tornadoen, men forferdelsen er stor, og kirken er totalt ødelagt. Den må bygges opp igjen.

    Ett av barna i familien, Ingeborg, skal komme til å flytte inn hos Amalie og hennes datter Johanne mot slutten av livet hennes.

    Les mer
  • januar 1900

    Ingeborg Krog Janson flytter inn hos Amalie Skram og datteren Johanne, på rommet som er blitt ledig etter at Erik flyttet ut

    Ingeborg Janson, Kristoffer og Drudes datter, flytter inn hos Amalie og Småen, på Eriks rom.

    Les mer
  • 1 mars 1900

    Ingeborg Krog Janson har flyttet inn hos Amalie Skram, som ligger syk med vondt ben

    Amalie Skram ligger til sengs med vonde sår på benet. Ingeborg Krog Janson har flyttet inn. Det er Amalie glad for. Men hun har ikke hørt fra sin venn Valdemar Irminger på lenge, og hun er full av engstelse for at han skal ha støtt henne fra seg på grunn av episode som hun ikke beskriver nærmere, men som tydeligvis har vakt en del oppsikt.

    Les mer
  • 24 mars 1900

    Amalie Skram rydder og vasker Erik ut av leiligheten de har delt

    Amalie Skram er tilbake i Classensgade etter påskeferien på Førslev. Ingeborg Janson, datter av hennes venner Drude og Kristofer Janson, som har flyttet inn som leieboer for å hjelpe med økonomien og det praktiske for Amalie, støvtørker alle Eriks bøker ut av vinduet, pakker dem inn i avispapir og legger dem i esker.

    Les mer
  • 12 juli 1900

    Amalie Skram er på ferie og skriver om hva hun tror vil skje med henne etter at hun dør, og om alle plagene med alle som vil komme på besøk

    Amalie er på Førslev på sommerbesøk sammen med Småen. Benet hennes er fremdeles ikke bra, men bedre. Hun skriver til sin ven Valdemar Irminger om hva hun tror vil skje henne etter døden: Hun vil nok ikke komme til det samme stedet som han og hennes mor umiddelbart, men havne i støpeskjeen, som i Peer Gynt. Men hun stoler helt på at det som må skje med henne, kommer til å skje, og at det er en høyere styrelse med alt, skriver hun.

    Om besøket hun nettopp har hatt av venninnen Drude Krog Janson, skriver hun:

    Les mer
  • 12 september 1900

    Amalie Skram forsøker å få fred for å skrive, men blir stadig avbrutt av besøk

    Amalie Skram har stengt seg inne i lang tid for å skrive. Når hun arbeider, må hun skjerme seg for alle ytre inntrykk, skriver hun til sin venn Irminger. Men hun plages likevel stadig av gjester som vi komme på besøk, og synes ikke hun kan si nei. Og Ingeborg Krog Janson, som bo rhos henne som leileboer inviterer også mange gjester.

    Les mer
  • 3 mars 1901

    Amalie Skram leser høyt fra egen bok i København. Det går bedre enn sist; hun har tatt timer hos en teaterinstruktør

    Amalie skal lese opp i Arbejdernes forsamlingssal i København. Dette er tredje gang hun leser opp, og de to første gangene var det ingen som hørte noe av det hun leste.

    Men denne gangen er hun forberedt; hun har øvd sammen med teaterinstruktøren Anton Neergaard. Når hun kommer hjem fra opplesningen, skal hun holde selskap for å feire at det er et år siden Ingeborg flyttet inn i værelset som hun ble nødt til å leie ut da Erik flyttet.

    Les mer
  • 16 desember 1901

    Amalie Skram holder middagsselskap for mange gjester i København. Hun serverer tunge i oliven; maten er utmerket, men vertinnen er trett og urolig.

    Amalie Skram inivterer til middagsselskap med mange gjester, der oversetteren Mathilde Mann er æresgjest. Blant gjestene er også Mette Gauguin, Paul Gauguins kone, Maggen og Nils Kjær, Helge Rode og Thomas Krag (Vilhelm Krags bror),Erna Juell-Hansen (som er Holger Drachmanns søster) -- og en rekke unge leger. Amalie er trett og nervøs, men har insistert på å holde dette selskapet.

    Siden kommer Maggen Kjær til å skrive i sine erindringer om denne kvelden i Classensgade at man fikk inntrykk av at legene er Amalies venner alle som en. I hvert fall var de alle dus med henne.

    Les mer
  • 22 januar 1905

    Amalie Skram skriver til sin unge venninne Ingeborg Krog Janson og takker for for hjelpen med selskapet til datteren. Hun er utslitt og syk, men det må ikke Johanne få vite noe om.

    Amalie Skram er utslitt etter festen hun arrangerte for datteren i går. Hun skriver et dyptfølt takkebrev til sin unge venninne Ingeborg Krog Janson, som tidligere har bodd hos dem.

    Hun skriver: «Ribegade 18. Søndag aften.

    Les mer
  • 1 oktober 1910

    Ingeborg Krog Janson er innlagt på Dr. Jacobsons klinik på Fredriksberg i København. En av de ansatte ved klinikken, Linke Jørgensen, skriver til Edvard Much, som også har vært innlagt her, om at Amalies datter ofte kommer på besøk til henne. Hun er uvanlig vakker, Munch ville ikke kunnet unngå å ville male henne, hun har så vidunderlige farger

    Les mer
Om Tidsånd.no

Innholdet i denne nettressursen er samlet av Merete Morken Andersen (forfatter og førsteamanuensis i faglitterær skriving ved Universitetet i Sørøst-Norge) i forbindelse med boken Blodet i årene - Amalie Skram og hennes tid (Spartacus, 2018).

Les mer

Tidslinjen har mottatt støtte fra:

Kulturrådet

Spartacus

Creative Commons-lisens
Innholder på nettsiden er lisensieret under en Creative Commons Navngivelse-IkkeKommersiell-DelPåSammeVilkår 4.0 Internasjonal lisens.

User account menu

  • Logg på