Image
Gaustad asyl
Dato
23 desember 1877

Amalie Müller, som har reist sammen med sin venninne Kathinka Heiberg med dampskipet Kong Sverre fra Bergen, ankommer Gaustad og reiser videre til  Gaustad asyl utenfor Kristiania.

Hun er blitt pleiet i et privathus Bergen en tid av  Kathinka , som hun blant annet har vært mye sammen med på Damsgaard utenfor Bergen i ungdomstiden, da Kathinka var selskapsdame for gamle fru Janson, Kristoffer Jansons mor.

Så har Amalies lege i Bergen, Klaus Hansen, bror av Gerhard Armauer Hansen, sørget for at hun har fått plass på Gaustad.

Augusts Müllers bror Jacob Worm Müller er en kjent lege og professor i fysiologi medisin i byen. Han er ungkar, og i begynnelsen av førtiårene, han er en høyt respektert fagmann i byen. Det siste året har han arbeidet med etableringen av tidsskriftet Archiv for Mathematik og Naturvidenskab sammen med Ossian Sars, som skal komme til å bli Amalies venn om noen år, og Sophus Lie.

Og de har måtte gjøre disse foranstaltningene en gang allerede: Jacob og Augusts eldste bror Jonas, prest i Vanylven, har denne våren måttet si fra seg embetet sitt på grunn av sinnsykdom.

Når Amalie ankommer Gaustad, er han allerede innlagt på mannsavdelingen samme sted.

Sted
Korrekturlest?
Nei
Kilde

Tiberg, A. (1907). Dagbog, Nasjonalbiblioteket. Brevsamling 692.

og

Tiberg, A. (1907). Dagbog, Nasjonalbiblioteket. Brevsamling 692

og

Portrett, Jonas Stenersen Müller, Amalies svoger, sogneprest i Vanylven. Riksarkivet i Oslo

og

Jonas Stenersens Müllers journal fra Gaustad fra april 1877-juli 1878.). Gaustad Sykehus' arkiv.