Fra dato

Til dato

 • Wilhelm Alver reiser til Ems på kuropphold (og kommer aldri tilbake)

 • Erik har lange arbeidsdager på Morgenbladets kontor, der han jobber som redaksjonssekretær. De varer ofte til bortimot midnatt. I kveld sitter det et par kamerater og venter på ham, de vil ha ham med ut på byen. Erik er ikke hjemme i leiligheten før i totiden om natten. Da har han følgende drøm, som han skriver ned og sender til Amalie:

 • Amalie har bestemt seg for å reise til Amerika til neste år, for å bli bibliotekar i Milwaukee, hos en prof. Hirt. Hun vil ta guttene med.

 • Peder Severin Krøyer søker trost hos vennen Alexander Kielland og hans kone Beate i København etter at hans venninne, frk. Culmse, har brutt med ham.

 • Paul Gauguin sier uten forvarsel til familien opp jobben sin som aksjemegler. Fra nå av vil han bare male bilder.

 • Amalies mor Lovise kommer på besøk fra Fredrikshald til Kristiania. Amalie gleder seg.

 • Erik er fornærmet. Han blir det noen ganger, og nå er årsaken at han ikke har fått det brevet fra Amalie som han har ventet på. Da sitter han i en lenestol og furter ganske lenge. Det gjorde han da han og Amalie var sammen i Fallköping ved juletider. Han skriver: «Min egen Amalie, jeg sad igår hjemme hele Dagen, og var «fornærmet» - lige som hin Nat i Lænestolen. I den Stemning kunde det naturligvis ikke falde mig ind at skrive, Du skulde dog også føle, hvad det var ikke at få Brev den rette Dag.»

 • Amalie skriver til Erik om moren: «- Du kan tro det var deiligt for mig at mor kom. Til hende kunde jeg på min side gi'e mig over, og lade al min bedrøvelse få frit spillerum; den jeg ligeoverfor Vilh. og gutterne havde holdt nede. Og mor får mig altid i godt humør. Hun sover inde hos mig; vi har stillet hendes seng på den modsatte langvæg, og så kan vi ligge og tale over til hinanden om aftenen, hvad vi gjør mere end især hun har godt af. Og om aftenen når hun er kommet iseng, kommer alle gutterne ind "for at høre os være fornøielige", - som de siger.

 • Erik skriver til Amalie og forsøker å forklare henne hvordan han føler seg i forholdet til henne, og i livet generelt, for tiden. Selvtilliten hans er ikke så stor, og han har store bekymringer i forhold til sin økonomiske situasjon: Hvordan skal han klare å forsørge henne? Han tjener jo elendig, til tross for at han jobber bestandig. Han er på samme tid motløs og uten frykt. Det føles som den gangen han var soldat i krigen i 1864 og var med på å storme prøysernes stilling. Den gangen var han sikker på at han kom til å bli skutt. Men det var som om det ikke vedgikk ham.

 • Riksretten åpner i lagtingssalen den 18. mai 1883 med 17 dommere utnevnt av Stortinget og 9 dommere fra Høyesterett. Det ble reist sak mot hver statsråd for seg, og det tok 11 måneder før den siste dommen ble avsagt den 1. april 1884.

 • Riksretten åpner i lagtingssalen den 18. mai 1883 med 17 dommere utnevnt av Stortinget og 9 dommere fra Høyesterett. Det ble reist sak mot hver statsråd for seg, og det tok 11 måneder før den siste dommen ble avsagt den 1. april 1884.

 • Amalie Müller rapporterer til Erik Skram om sitt hektiske sosiale liv i Kristiania. Siste nytt er detlajer om Bjørnstjerne Bjørnsons stykke En Handske.