Portrettbilde
Andre navn
François Auguste René Rodin
Arbeid
Bosteder
Kjønn
Mann
Fødselsdato
12 november 1840
Fødselssted
Dødsdato
17 november 1917
Dødssted

Galleri

 • I Paris er nøden og fattigdommen stor. Tusener av arbeidere strømmer til byen for å forsøke å skaffe seg arbeid i manufakturbransjen, men byens infrastruktur klarer ikke å ta unna for alle innflytterne, som stuer seg sammen i små rom og leiligheter, ofte må mange dele seng. Kloakksystemet renner over, stanken kan være uutholdelig, og de elendige hyieniske forholdene gjør at sykdommer raskt spres. Mangel på hvete sender brødprisene i været, og øker forskjellen på fattig og rik. Kongen heter Louis-Philippe, han har vært konge siden 1830 og holder en konservativ regjeringsstil.

 • Auguste Rodin er blitt åtte går gammel og blir sendt på kostskole i Beauvais. På denne måten er han trygg for revolusjonen som bryter ut i Paris dette året, og som gjør byen til et utrygt sted. Men skolepengene er en stor utgift for familien, og Auguste er en heller dårlig elev. Han skulker timer, og får dårlige karakterer, særlig i matte. En av årsakene kan være at han er svært nærsynt, og har problemer med å se hva som står skrevet på tavlen.

 • Auguste Rodins to år eldre søster Maria dør som 24-åring. Rodin har vært svært knyttet til henne, hun var en som virkelig forsto ham.

 • Auguste Rodin møter sin modell Rose Beuret, som han skal komme til å leve sammen med hele resten av hennes liv. Hun er en tiltrekkende syerske med lett maskuline trekk i et bonde-frisk ansikt, hun har store, bronsefargede øyne som glimter til ved den minste provokasjon, og stort, brunt hår som hun krøller på oppfinnsomme måter. Hun vet å kle seg elegant, med store hatter.

 • Auguste Rodin får sin første sønn med Rose Beuret.

 • Auguste Rodin får et oppdrag fra den franske staten om å lage inngangspartiet til et nytt kunstindustrimuseum i Paris. Han lar seg inspirere av Dantes Inferno, og bestemmer seg for å lage en port til helvete. Den skal gi uttrykk for den nye tidens lidelser, slik de kommer til uttrykk i menneskenes kropper, de han ser rundt seg og studerer daglig.

 • Camille Claudel, som er sytten år gammel, kommet flyttende til Montmartre i Paris sammen med moren og to søsken.

  Hun blir student på malerakademiet Colarossi, og finner et passende atelier i rue Notre-Dame des champs, rett i nærheten av skolen.  Hun konsentrerer seg om å lære portrettering. Det første av hennes arbeider som er bevart er et portrett av broren Paul som trettenåring.

 • Camille Claudel er atten år gammel og får Auguste Rodin som lærer. De to innleder et stormende kjærlighetsforhold. Rodin er oppslukt av henne, og skriver hete brev til henne.

  Camille er for første gang representert på Société des Artistes français med en skulptur.

 • Camille Claudel blir Auguste Rodins elev. De to innleder et kjærlighetsforhold, men han avslutter ikke sitt tyveårige forhold til Rose Beuret, som han har barn med, og de to skal aldri komme til å flytte sammen.

  Camilles mor liker forholdet dårlig, og Camille bryter med familien. Camille Claudel er 20 år gammel, Auguste Rodin er 44. Hun er også hans modell, og inspirerer ham. Han er i ferd med å bli berømt nå.

 • Auguste Rodin har fått et oppdrag om å lage skulpturen Borgerne av Calais. Han arbeider også intenst med det store bestillingsverket Helvetes porter. Han har et presserende behov for assistenter nå, og ber sine studenter Camille Claudel og Jessie Lipscomb om å arbeide sammen med ham i atelieret i Dépot des Marbres. Her er arbeidsforholdene nokså enkle; gipsflekker på veggene, en gammel og dårlig jernovn, kald fuktighet som strømmer ut fra alle skulpturene i fuktig leire innpakket i fuktige tøyfiller, og halvferdige former av hoder, armer og ben.

 • Auguste Rodin får besøk av forfatteren Edmond de Goncourt i sitt atelier i Paris. Forfatteren beskriver kunstneren som en mann med kraftig nese, klare blå øyne under unormalt røde øyelokk, langt, gulaktig skjegg, svært kortklippet hår, et rundt hode som utstrålte en vennlig form for stahet.

  Han ser ut slik man kunne tenke seg at en av Jesu' disipler ville sett ut, kombinasjon av sjenanse og autoritet, han opptrer høflig, reservert, skriver Goncourt. Han er dessuten svært nærsynt.

 • Auguste Rodin får besøk av forfatteren Edmond de Goncourt i sitt atelier i Paris. Forfatteren beskriver kunstneren som en mann med kraftig nese, klare blå øyne under unormalt røde øyelokk, langt, gulaktig skjegg, svært kortklippet hår, et rundt hode som utstrålte en vennlig form for stahet. Han ser ut slik man kunne tenke seg at en av Jesu' disipler ville sett ut, kombinasjon av sjenanse og autoritet, han opptrer høflig, reservert. Han er svært nærsynt.

 • Rose Beuret og Auguste Rodins sønn Auguste innrulleres i hæren. Han er tyve år gammel. Det er ikke mange av Rodins venner som får treffe ham. Han dukker bare opp til måltidene når det er gjester til stede. Forfatteren Octave Mirbeau beskriver ham som en underlig gutt, med merkelige øyne og en morders hode. Han sier aldri et ord og tilbringer all sin tid ved festningene har lager, han tegner soldatrygger som faren noen ganger finner geniale.

 • Camille Claudel forlater sin elsker Auguste Rodin i Paris for å tilbringe sommeren sammen med venninnen Jessie Lipscomb i England. Hun skal være borte helt til september. Rodin er vill av lengsel etter henne, og sender intense brev med kjærlighetserklæringer via Jessie. Etter en stund reiser han etter dem, under dekke av å skulle besøke en student i London. Forholdet mellom Camille og Auguste er anspent nå, siden Rodin lever sammen med Rose Beuret, som han har en sønn med. Han sender Rose til venner på landet.

 • Auguste Rodin skriver en kontrakt som han gir til Camille Claudel. Av den fremgår det at han lover å støtte og beskytte henne på alle måter han kan, og å introdusere henne for sine innflytelsesrike venner i kunstverden. Han lover også at han ikke skal ha noen andre elever enn henne. Han lover videre at de i mai skal reise sammen til Italia, hvor de skal leve sammen i seks måneder. Etter det lover han å gifte seg med henne. Og han skal helt holde seg fra alle andre kvinner, og heller ikke bruke noen av de modellene han er vant til å bruke.

 • Auguste Rodin skriver en kontrakt som han gir til Camille Claudel. Av den fremgår det at han lover å støtte og beskytte henne på alle måter han kan, og å introdusere henne for sine innflytelsesrike venner i kunstverden. Han lover også at han ikke skal ha noen andre elever enn henne. Han lover videre at de i mai skal reise sammen til Italia, hvor de skal leve sammen i seks måneder. Etter det lover han å gifte seg med henne. Og han skal helt holde seg fra alle andre kvinner, og heller ikke bruke noen av de modellene han er vant til å bruke.

 • Camille Claudel, som nå er 23 år gammel, arbeider sammen med Rodin i hans atelier i Paris. Rodin er 47 nå. De to kunstnerne påvirker hverandre sterkt, og gjør også en reise sammen til Touraine. Camille  maler også noen oljemalerier. Men forholdet mellom de to er komplisert; Auguste lever sammen med Rose, moren til sin sønn. Han er imidlertid ikke gift med Rose.

 • Jessie Lipscomb skriver til sin høyt elskede lærer Auguste Rodin om et fotografi hun har tatt av ham i et speil. Hun forsikrer ham om at alle hun viser bildet til hjemme i England elsker det. Han ser bare litt trett ut på det, det er alt.

 • Camille Claudel har hatt et strevsomt år i atelieret sitt i Paris. De lange timene med hardt arbeid tar på, og i perioder er hun både fysisk og mentalt utslitt. Rodins løfte om å ta henne med til Italia på en kjærlighetsreise er det ikke blitt noe av, og er hun svært skuffet over. Bryllupet han har lovet henne, ser det heller ikke ut til å bli noe av.

  Men nå åpner det seg endelig en mulighet for at de to kan reise sammen til Loire-dalen, til slottet Islette i Azay-le-Rideau. Hit skal de komme tilbake flere ganger, både sammen og hver for seg. Her kommer de til å være lykkelige.

 • Camille Claudel flytter sammen med Auguste Rodin inn i et atelier i 113 Boulevard d'Italie, som tidligere har vært tilholdssted for det kjente kjærlighetsparet Alfred de Musset og George Sand. De arbeider intenst sammen, og det er vanskelig å si hvem som påvirker hvem. Camille stiller ut sine skulpturer, og får anerkjennelse for dem.

 • Jean-Martin Charcot er den medisinske fremtidens mann i dette verdensutstillingsåret i Paris. Han er en høyt respektert lege, den første som har fått tittelen nevrolog. Det betyr at han er ekspert på nervesykdommer. Han har vært lege her på sykehuset La Salpêtrière i nesten tretti år, sykehuset har fire og et halv tusen sengeplasser som er reservert for sinnslidende og epileptikere. Det er en slags by i byen, en by for de gale og miserable.

 • Claude Monet stiller ut maleriene sine sammen med Auguste Rodin i Paris. Han har begynt å eksperimentere med mer systematiske serier av bilder nå. Motivet forblir nøyaktig det samme under alle lysforhold.

  Han maler for eksempel katedralen i Rouen på denne måten; ett nytt bilde for hver lille skiftning i lyset.

 • Auguste Rodin slager skulpturen Eternelle Idole. Den viser et nakent par, en mann og en kvinne, der mannen ligger på kne og kysser kvinnen under brystene, mens hun ser nokså uengasjert og melankolsk ut i luften.

 • På verdensutstillingen i Paris er den store attraksjonen denne sommeren Eiffeltårnet. Det står på solide ben av stål som er formet som en portal. Den voktes av en tyve fot høy gipskvinne med timeglassform og moderne klær.

 • På verdensutstillingen i Paris er den store attraksjonen denne sommeren Eiffeltårnet. Det står på solide ben av stål som er formet som en portal. Den voktes av en tyve fot høy gipskvinne med timeglassform og moderne klær.

 • Auguste Rodin er gjest i et middagsselskap hos sin venn, maleren Monet. Men i løpet av måltidet stirrer han så intenst på Monets fire vakre døtre at de en etter en reiser seg fra bordet og forlater rommet.

  Dette skriver forfatteren Octave Mirbeau, som er Rodins gode venn, i sin dagbok.

  Blant sine kvinnelige modeller er imidlertid Rodin svært avholdt. Han forguder den nakne kvinnekroppen, og beundrer sine modeller som holder sine positurer for ham i timevis i strekk, nakne i det kalde atelieret hans.

 • Camille Claudel tilbringer sommeren sammen med Auguste Rodin i Azay-le-Rideau. Dette året og kommende år deltar hun ikke på Salongen, muligens på grunn av at hun arbeider for ham, kanskje også på grunn av problemer i forholdet.

 • Auguste Rodin får i oppdrag å lage en statue av dikteren Balzac. Dikteren har vært død i over førti år nå, men hans forfatterskap har fått økt betydning de siste årene. Forfatteren Emile Zola har vært en viktig pådriver for at Rodin skal få dette prestisjetunge oppdraget. Statuen skal være tre meter høy, og han får atten måneder på seg til å lage den. Rodin skal imidlertid komme til å bruke sju år på oppgaven. Han fordyper seg i Balzacs litteratur, og studerer hans personlighet, slik forfatteren selv gjorde når han skulle skape sine litterær karakterer.

 • Camille Claudel innser at hun og hennes elsker Auguste Rodin aldri kommer til å leve sammen som ektefolk. Rodin har på sitt vis forblitt trofast mot sin kone Rose Beuret; hver kveld, etter å ha arbeidet sammen med Camille i deres atelier på boulevard d'Italie, drar han hjem til Rose i rue des Grands-Augustines.

 • Auguste Rodin lager en marmorskulptur av sine elskerinne Camille Claudel som han kaller la Concalescente eller L'Adieu. Den viser hodet og hendene hennes som nesten er i ferd med å bli oppslukt av stenen, som om den er en bølge som oversvømmer henne, og er full av vedmod og ømhet. Hun legger hendene til leppene som et siste tegn på farvel.

 • Frits Thaulow skriver brev til Rodin og forteller hvor lykkelig han er over nå å eie Rodins skulptur St Johannes' hode. Til gjengjeld har Rodin fått et av Thaulows bilder.

 • Frits Thaulow Er nettopp tilbake fra London, og skriver til Auguste Rodin at han har sendt skulpturen Tête de St. Jean til høstutstillingen i Kristiania, som starter første oktober.

 • Gustav Vigeland tilbringer fem måneder i Paris. Han går ikke på noe akademi, men leier atelier, besøker utstillinger og studerer verdenskunsten i de store samlingene. Viktigst blir møtet med Auguste Rodins kunst. Hans erotiske grupper påvirker Vigeland til å ta opp en ny motivkrets, og det store relieffet Porte d'Enfer gir inspirasjon til hans eget relieff Helvede, en pessimistisk visjon av menneskelivet, som også bygger på Dante og inntrykkene fra barndommens religiøse miljø. Dette kommer til å være hovedverket på hans første separatutstilling kommende år.

 • Auguste Rodin og hans samboer Rose Beuret flytter ut av det gamle huset i rue des Augustines til en eiendom utenfor Paris. Roses helse er ikke god, og det er bedre for henne å bo på landet. De slår seg ned i Bellevue nær Sèvres, hvor det fins båter som kan bringe ham til Paris og atelierene der. Forholdet til Camille Claudel er nå over. Rodin er 53, Camille 29. Rose er 48.

 • Frits Thaulow har hatt besøk av prins Eugen, som vennen Auguste Rodin har skrevet et brev til. Prinsen har bedt Frits sende sine vennlige hilsner til Rodin, og håp om at de kan treffes ved en senere anledning.

 • Camille Claudel skriver et brev til sin elsker Auguste Rodin, som forgjeves har forsøkt å besøke henne. Hun føler seg syk og opprevet, hun klarer ikke å bli liggende i sengen, men må hele tiden opp og gå. Det er sannsynlig at hun opplever et uønsket svangerskap i denne perioden. Siden skal det komme til å gå rykter om at hun har født Rodin to sønner som blir sendt bort, og som han betaler for. Landsbyboerne i Islette, som hun reiser til for å arbeide, opplever henne som gal.

 • Auguste Rodin, som nå har arbeidet i tre år med sin statue av dikteren Balzac, opplever at oppdragsgiverne som har bestilt statuen, truer med å ta fra ham oppdraget og gi det til en annen kunstner hvis han ikke snart blir ferdig.

  Men Balzac fortsetter å be om utsettelser, og han fjerner seg mer og mer fra en realistisk fremstilling av dikteren, til fordel for en psykologisk fremstilling. Han lager over femti studier før han blir fornøyd. Det er blitt en besettelse for ham å fremstille dikterens Balzacs styrke.

 • Camille Claudel bryter forbindelsen med Auguste Rodin og forsøker å etablere sin egen kunstnerkarriere.

 • Frits Tahulow og Alexandra besøker Auguste Rodin sammen med Amelie og Suzanne Adam i Paris.

 • Frits Thaulow sender et kjærlig takkebrev til Auguste Rodin, som han nettopp har besøkt. Han anbefaler Rodin å se en utstilling av grekeren Dalpayrot hos George Petit i Paris.

 • Frits Thaulow forærer sin venn Auguste Rodin et maleri som takk for skulpturgruppen Chloë og Daphné, som han og Alexandra har fått i gave sammen med et vennlig brev. Han og Alexandra er gode venner med Rodin og hans samboer Rose.

 • Frits Thaulow skriver et opprømt brev til Auguste Rodin om at han ikke har kunnet sove om natten fordi han har lest Zolas Lourdes. Boken har gjort voldsomt inntrykk.

 • Frits Thaulow kommer tilbake til Paris og besøker Auguste Rodin og Camille Claudel for å levere et maleri han har lovet dem.

 • Gustav Vigeland er tilbake i Firenze, etter at hans besøk forrige gang ble avbrutt etter en måned av at han måtte på militærtjeneste. Denne gangen blir han i seks måneder.

 • Frits Thaulow treffer Auguste Rodin i Depot des Marbres i Paris før han reiser tilbake til Dieppe.

 • Camille Claudel arbeider med sitt eget kunstnerskap, og skaper blant annet en skulptur i materialene marmor og bronse.

  Auguste Rodin ber henne kommentere hans store skultpur av Balzac som er så omdiskutert. Camille bekrefter at hun setter pris på den. Denne uttalelsen skal hun imidlertid komme til å angre på, siden den skal bli brukt i et intervju med henne i mars 1898, slik at hun blir trukket inn i diskusjonen om det skandaliserte monumentet over den store dikteren.

 • Auguste Rodin presenterer sin endelige versjon av statuen av dikteren Balzac for den franske salongen. Den blir ikke godt mottatt av kritikerne.

  Mange misliker det groteske ved måten han er fremstilt på, og noen påpeker at den har sterke likhetstrekk med en annen kunstners verk; den italienske impresjonisten Medardo Rosso. Rodin tar seg svært nær av kritikken. Det hele ender med at oppdragsgiverne nekter å motta statuen. En rekke kunstnerkolleger av Rodin, blant dem Cezanne, Toulouse-Lautrec og Claude Monet, gir sin støtte til kunstneren.

 • Camille Claudel får en stor monografisk aritkkel skrevet om seg av Mathias Morhardt i det franske tidsskriftet Mercure de France. Hun bryter for godt med Rodin, og også med hans støttespillere. Hun flytter inn i sitt atelier i 63 Rue de Turenne.

 • Auguste Rodin får dette året besøk av danseren Isadora Duncan, som er i tyveårene, og lei av den veloppdragne stilen til den klassiske balletten. Hun er i ferd med å utvikle sin helt egen stil, og koreograferer forestillinger som inneholder spontane, naturlige bevegelser som for henne betyr å danse med hele kroppen.

  Hun opptrer ofte barfotet, hun vil leve sterkt, hun bryr seg ikke om vakkert eller stygt, hun vil gripe selve livet og se det i øynene. Det har hun til felles med Rodin, og som ham ser hun også til det antikke Hellas for inspirasjon.

 • Frits Thaulow og Alexandra reiser til Auvers fra Paris og blir der til slutten av oktober. Alexandra skriver et brev til deres venn Auguste Rodin og beklager at de ikke har fått truffet ham denne gangen.

 • Frits Thaulow og Alexandra inviterer Auguste Rodin med samboeren Rose til et opphold hos dem ved havet i Ambleteuse Pas de Calais.

 • Gunnar Heiberg, som har stor sans for skulptur, skriver en rekke artikler til Auguste Rodins sekstiårsdag, fulle av forståelse og beundring. Han tror Rodin er det største billedhugger som har levd, skriver han.

 • Frits Thaulow forærer Kristiania en skulptur av sin gode venn Auguste Rodin; Mannen med nøkkelen. Nasjonalmuseet får også verker av Rodin, og av Camille Claudel. Dette året oppholder Frits Thaulow seg i Kristiania og maler områdene rundt Akerselva, som han elsker.

 • Christian Krohg besøker denne sommeren familien Thaulow i Quinperlé nær Pont Aven i Bretagne. Her treffer han blant annet Auguste Rodin, Anna og Edvard Diriks og Nils Collet Vogt. Han reiser rundt i landsdelen og skriver reisebrev.

  Frankrikeoppholdet hans skal komme til å vare i mer enn syv år.

 • Frits Tahulow skriver til sin venn Auguste Rodin og ber ham instendig om å ta med konen på besøk til dem i Bretagne. Han vil elske landskapet og arkitekturen her. Men de må passe på å komme mens været fortsatt er godt, skriver han.

 • Rainer Maria Rlike slår seg ned i Paris for å skrive en monografi om kunstneren Auguste Rodin. Han blir Rodins sekretær. Han blir kjent med modernistisk kunst, blant annet Cezanne, og utvikler en helt ny skrivestil. Han skriver Malte Lauritz Brigges nedtegnelser. Boken skal han komme til å gjøren ferdig i 1910.

 • Rainer Maria Rilke og Auguste Rodin sitter i hagen i Paris og snakker sammen. Rilke skriver siden et vakkert brev til sin kone Clara om dette møtet.

 • Edvard Munch reiser tidlig i måneden til Lübeck på invitasjon fra dr. Max Linde, som er en lidenskapelig fremmer av den nye tidens kunst, og blant annet har en stor samling av Rodins skulpturer.

  En begeistret publikasjon om Edvard Munch som fremtidens kunstner er snart klar for trykking. I den forbindelse blir Edvard portrettert i Lindes hage. Hans venstre hånd er fremdeles bandasert. I bakgrunnen skimtes Rodins skulptur Bronsealder.

 • Frits Thaulow skriver til sin venn Auguste Rodin og forteller hvordan han gleder seg til at Rodin skal komme på besøk og treffe Christian Krohg førstkommende onsgda.

 • Frits Thauow skriver til sin venn Auguste Rodin et brev med de siste planene før deres store reise som de to skal gjøre til London sammen.

 • Rainer Maria Rilke bestemmer seg for å lage seg sin egen, private plan for sin videre utvikling. Alle timene han har tilbrakt på nasjonalbiblioteket i Paris har ikke resultert i særlig mye mer enn side på side med notater om andres tanker og arbeider - det er ikke blitt egen diktning ut av det. Han legger ut på reise igjen. Planen han lager for seg selv er ambisiøs. Han vil lære seg dansk, lese biologibøker, lese brødrene Grimms ordbok, og han vil skrive monografier om J.P. Jabobsen, Erik Skrams gamle ungdomskammerat.

 • Auguste Rodins atelier i Paris har i enkeltes øyne begynte å minne mer om en bordell enn om en skulptørs arbeidsplass. Å betale en kvinnelig modell er dyrt, og mange ubemidlede kunstnere må ta til takke med sine egne koner som modeller. Men Rodin er blitt en rik og anerkjent kunstner nå, og han har råd til å betale kvinner til å komme å stå modell for ham til alle døgnets tider, uavhengig av om han har bruk for dem eller ei.

 • Rainer Maria Rilke er blitt kastet ut fra Auguste Rodins atelier, og fra stillingen som hans privatsekretær, for et par uker siden. Rodin, som er kjent for sine voldsomme sinneutbrudd, har oppdaget at Rilke har mottat et privat brev fra en av Rodins forretningskontakter. Rodin er rasende, han anser dette som et svik, han har aldri gitt noen tillatelse til at hans privatsekretær skal kunne ha noen privat kontakt med hans egne forretningsforbindelser. Rilke mener det hele beror på en misforståelse, men han har pakket sammen og reist umiddelbart.

 • Alexandra Thaulow sender telegram til familievennen Auguste Rodin om at Frits er

 • Auguste Rodin gifter seg med Rose Beuret. 17 dager senere dør hun. Den 17. november dør også han.