-
Herman Wedel Major blir født på Kongsgård ved Christiansand som den syvende av en søskenflokk på ni. Hans far er en irsk flyktning som kom til Norge i 1798 etter en dramatisk flukt etter et opprør mot England, der han måtte gjemme seg i en tønne og ble rullet ombord på et skip. Herman skal komme til å bli den som klarer å overbevise den norske regjering og Storting om at "de vanvittige" er syke, og ikke besatt av den onde.
-
Nicolai Wergeland er på Eidsvold, blant de som skal undertegne den norske grunnloven. Uforberedt blir han hentet inn til et stormøte hvor han må forsvare seg mot anklager om at han han fornærmet forsamlingen i en av sin taler, og derfor bør bortvises. Han er kjent som en selvhøytidelig bergenser som liker å høre sin egen stemme. Han er kommet svært godt forberedt til Eidsvold, med et eget utkast til grunnlov i bagasjen, men han blir utsatt for spydigheter og bakvaskelser.
-
Herman Wedel Major er en seks år gammel gutt på Ullern gård i Aker som opplever at hans mor, som føler seg sveket av faren, forlater dem. Moren blir boende på Ullern med to døtre, mens faren flytter til Kongsgård ved Christiansand med sønnene. Til neste år skal moren nedkomme med farens niende barn, Mimi.
-
Herman Wedel Majors far begår selvmord. Herman er 25 år gammel. Siden skal familieberetningen fortelle at dette skjer når en av hans sønner står ved vinduet og ser sin mor, som tidligere har forlatt sin mann fordi hun føler seg sveket ham ham, komme gående, og forteller at der kommer mor. Da går far ut av rommet og tar sitt eget liv.
-
Herman Wedel Major er en 26 år gammel mann som forelsker seg i sin søsterdatter Fanny Rahbek, som har bodd i Danmark siden 1830. Hun er datter av hans ti år eldre søster. De forlover seg. Fanny skal om tre år komme til å bli sinnssyk, og Herman skal komme til å utdanne seg innenfor psykiatri, kjempe for en en verdig sinnssykelovgivning i Norge og være initiatvtaker til at Gaustad sykehus blir bygget.
-
Herman Wedel Major er en ung mann som nå er ferdig utdannet lege, han har fått beste karakter. Han har en dramatisk familiebakgrunn; han er oppvokst på Kongsgård i Kristiansand, og hans far begikk selvmord for tre år siden,. Hans forlovede Fanny Rahbek blir sinnsyk. Hun har heftige raserianfall og voldsom ødeleggelsestrang. Herman må vurdere hva han skal gjøre. Dersom hun innlegges på Dollhuset, vil hun bli sperret inne på et lite, stinkende, halvmørkt rom og overlatt dollhusets eneste opppasser, som har uinskrenket makt.
-
Herman Wedel Major er en ung lege på 29 år som drar til England for å studere psykiatri der. Han skal komme til å bli en svært viktig mann for utviklingen av psykiatrien i Norge. Gaustad sykehus skal i stor grad komme til å bli hans verk.
-
Herman Wedel Major har ferdig sitt forslag til det som skal komme til å bli Gaustad sykehus. Det skjer i form av en femten siders artikkel, hvor han blant annet skriver: "Ofte ligger Sygdommens egentlige Aarsag i Famlien selv". Han legger også stor vekt på å bekjempe gamle fordommer om sinnssykdom.
-
Herman Wedel Major er en 30 år gammel lege som vender tilbake til Kristiania fra Tyskland og Frankrike, hvor han har studert psykiatri. Han søker om en stipendiatstilling for å holde forelesninger om psykiatri, men får avslag. Han får imidlertid stipend for å fortsette sine studier.
-
Herman Wedel Major reiser rundt i Norge for å kartlegge forholdene for sinnssyke. Han opplever mye elendighet, som han rapporterer om.
-
Herman Wedel Major er en ung lege som i fire måneder har reist rundt i Norge for å studere forholdene for de sinnssyke. Han har vært lege i fire år nå, og etter at hans forlovede Fanny Rahbek ble rammet av sinnssykdom for omtrent på samme tid, begynte han å studere psykiatri, og han foretok resier til Frankrike og Tyskland for å lære mer om sinnssykdommer.
Rapporten om de norske forholdene som han avgir til Stortinget er rystende.
Han skriver blant annet:
-
Herman Wedel Major leverer inn sin beretning om sinnsykeforholdene i Norge. Rapporten gjør inntrykk på de bevilgende myndigheter. Forholdene de sinnssyke lever under er rystende. Man blir enige om at noe må gjøres.Det blir innført en lov om «Sindsyges pleie og behandling», slik at omsorgen heretter skal være en oppgave for helsevesenet, ikke for fattigforsorgen og fengselsvesenet.Dessuten mottar han et årlig stipend for å fortsette sitt arbeid.
-
Norge får sin første sinnsykelov. Den skal komme til å vare frem til 1961, og gjør omsorg for sinnsildende til en nasjonal oppgave. En viktig motor i arbeidet har vært Herman Wedel Major. Danmark må vente helt til 1938 med å få en tilsvarede lov. Danmark har ingen offentlige retningslinjer for tvangsinnleggelse, eller regler for hvor lenge pasienter kan holdes på sykehusene. Det er overlegen som bestemmer. Behandlingen består av medisin: morfin og opium brukt som beroligende midler, kloral for å få sove. Isolasjon, sengeleie, fjerning av alt som blir betraktet som unødvendig.
-
Herman Wedel Major gifter seg med Ida Grünning i Domkirken i Christiania. Han er 36, hun er 29.
-
Det blir bestemt ved kongelig resolusjon at man skal bygge sinnsykeasylet Gaustad utenfor Kristiania. Dette er et stort løft for sinnssykeomsorgen i Norge. En viktig pådriver har vært Herman Wedel Major.
-
Herman Wedel Major flytter inn i direktørboligen på Gaustad (som mange år senere skal komme til å bli til Veksthuset) sammen med sin kone som han har vært gift med i tre år, Ida Cathrine Grünning. Hans tidligere forlovede Fanny Rahbek er fortsatt sinnssyk. Hun skal imidlertid komme til å bli innlagt på Gaustad i 1858, og på sine eldre dager skal hun komme til å være frisk.
-
Herman Wedel Major utnevner som sin etterfølger dr Ole Sandberg ved Gaustad asyl, etter at han selv må trekke seg fra oppgaven på grunn av psykiske problemer.
Det er Sandberg som skal komme til å bli den legen som Amalie Müller skal komme til å bli så glad i når hun innlegges ved Gaustad i 1877. Han kommer til å invitere henne inn i sin egen familien, og hun kommer til å bli god venninne med Sandergs svigerdatter Helene.
-
Herman Wedel Major blir fritatt fra sine forpliktelser ved Gaustad sykehus. Årsaken han oppgir er manglende sinnsro og helseplager.
Major ble student 1832 og ferdig lege for tolv år siden. Han har vært forlovet med sin søsterdatter Fanny. 1842 utviklet hun sinnssykdom med heftige raserianfall og stor ødeleggelsestrang. Fordi forholdene for de sinnslidende i Norge var så uverdige, prøvde mange i de bemidlede klasser å få sine syke pårørende anbrakt i utlandet.
-
Gaustad Sindsygeasyl står endelig klar til å ta imot sine første pasienter. Sykehuset er Norges første statlige asyl, og fremstår som svært moderne og nytenkende både hva arkitektur og behandlingsmetoder angår.
Spesialistene mener de hadde funnet en effektiv behandling mot sinnssykdom. I sykehusets reglement heter det at ingen skal bli på Gaustad lenger enn to år.
Like før åpningen sender direktør Ole Rømer Aagaard Sandberg, som skal komme til å bi en viktig mann for Amalie Müller når hun blir innlagt her i 1877, ut følgende oppfordring:
Herman Wedel Major
Arbeid
Kjønn
Mann