-
Gustave Flaubert er en ung mann på 25 år som får et epileptisk anfall. Han forlater Paris, hvor han har studert jus, og slår seg ned i Croisset, i nærheten av Seinen, ikke langt fra Rouen. Her skal han komme til å bo resten av livet, avbrutt av reiser til England, hvor han også har en elskerinne, og til Paris. Dette året innleder han også et forhold til poeten Louise Colet. Det skal komme til å vare i åtte år. De to skriver en rekke brev til hverandre som skal komme til å bli bevart for ettertiden.
-
Magdalenes far, Thomas Kragh, går ned med sin egen båt, en hjemmebygget brigg som var for tungt lastet. Den sank som en sten rett utenfor havnen i Fredericia. Magdalenes mor, er 57 år gammel, og må selge huset og bli husbestyrerinne hos en mann på Føns ved Fredericia.
-
Knud Ibsen får tillatelse til å oppføre en lang uthusfløy på eiendommen Snipetorp, hvor familien nå bor. Bygningene her ble reist etter brannen i 1777. Med utspring i Telemarksgaten snor Snipetorpgaten seg oppover i høyden med terrasser og bratte skrenter. De eldste borgerhusene har stramme og regelbundne fasader, og bak åpner det seg et mylder av uthusbygninger med svalganger, boder og bakhager. Denne bydelen i Skien skal i fremtiden komme til å bli det eneste sammenhengende miljøet som er igjen av Henrik Ibsens fødeby. Snipetorpgaten nr. 27 har leiligheter i både første og annen etasje.
-
I Norge utgir Henning Junghans Thue leseboken Læsebog i Modersmaalet for Norske og Danske. Den inneholder tre tekster av Søren Kierkegaard, som Thue har nært kjennskap til fra sine studiedager i København, hvor han blant annet opponerte ex auditorio ved Kierkegaards doktordisputas. Et av utdragene er fra Enten-Eller, og et fra Stadier paa livets Vei, som kun er noen måneder gammel når leseboken går i trykken. Her finner vi blant annet dette sitatet: "Ak! hvorfor var 9 Maaneder i Moders-Liv nok til at gjøre mig til et gammelt Menneske, ak!
-
Jonas Lie blir sendt til Fredriksvern ved Stavern for å utdanne seg til sjøoffiser, men blir etter kort tid sendt hjem igjen, med den begrunnelse at han er for nærsynt
-
Søren Kierkegaard skriver et omfattende notat i sin journal om et besøk han har hatt hos sin lege. Legen heter Oluf Lundt Bang, han er biskop Mynsters halvbror, og har vært familien Kierkegaards lege i en liten menneskealder. De to omgås også i selskapslivet. Legen er kjent som en lystig mann som stadig føler em sterk trang til å dikte på vers, gjerne lange rimbrev. Sørens notat i journalen gjelder hvordan han har oppsøkt legen og spurt ham om han tror at den spenningen mellom det kroppslige og det psykiske som han føler at hanlider av, lar seg oppheve.
-
Den danske legen Harald Selmer utgir skriftet "Almindelige Grundsætninger for Daarevæsenets Indretning. Som fast Resultat af Videnskab og Eerfaring fremstillet for det større Publicum". Boken er et agitasjonsskrift for et bedre sinnsykevesen, og fikk stor gjennomslagskraft i det danske sinnssykevesenet. Grunnsetningen er at de gale hverken er mer eller mindre enn syke, de er ikke syke på sjelen, det strider med læren om sjelens udelelighet og kristendommen. Altså må de være syke på legemet.
-
Karl Marx og Friedrich Engels gunnlegger Den kommunistiske korrespondansekomité i Brüssel. Denne komiteen skal arbeide for at tyske og andre lands kommunister og arbeidere blir samstemte ideologisk og og samkjørte organisatorisk. Slik vil de berede grunnen for dannelsen av et proletært politisk parti.
-
Charles Darwin utgir siste bind av trebindsverket The Geology of the Voyage of the Beagle. Det består av avhandlinger om de geologiske undersøkelsene og oppdagelsene som Darwin, slik undertittelen spesifiserer, gjorde på sin «seilas med Beagle under RN-kaptein FitzRoys kommando i åra 1832 til 1836» (full tittel: The Geology of the Voyage of the Beagle, under the Command of Capt. FitzRoy, R.N. during the years 1832 to 1836). Verket er et viktig bidrag til geologien og legger grunnen for Darwins rennomé som vitenskapsmann.
-
Henrik Ibsen er en ung mann som jobber som apotekerlæring hos apoteker Reimann i Grimstad. I den ene enden av bygningen er det trapp opp til det minste soverommet. Der ligger de to tjenestejentene på 28 og 19 år. Derfra er det dør inn til det midterste rommet, hvor Henrik og de tre sønnene i familien ligger. Derfra går det dør inn til det største soverommet i den venstre enden av bygningen, der Reimann, kona og de små døtrene deres sover. Henrik må gå forbi tjenestejentene ned til apoteket og postkontoret når det kommer tilreisende kunder om natta til sjøfartsbyen.
-
Hans Christian Andersen utnevnes av kong Friedrich Wilhelm af Preussen til ridder av Den røde Ørn.
-
I København trykker det satiriske tidssriftet Corsaren en karikaturtegning av Søren Kierkegaard. Han fremstilles som en spinkel, fremoverbøyd og nokså latterlig person. Og Søren har da også en nokså spinkel og krøpelig kropp. Han har skuldrene høyt hevet, en fremoverlutet kropp, hele skikkelsen er litt skjev, nesten som om han er i ferd med å bli litt pukkelrygget. En gang falt han ned fra et tre, det kan hende det er det som er årsaken til skjevheten hans. Stemmen hans ka ofte slå over i diskant, og bli litt pipende.
-
Fjodor Dostojevskij utgir Dobbeltgjengeren.
-
Hans Christian Andersen følger utbruddet av den dansk-prøyssiske krig og mobiliseringen i København. Tyskerne går over Ejderen.
-
Søren Kierkegaard er i Det kongelige Theater i København og ser Johanne Luise Heiberg spille Julie i Romeo og Julie av Shakespeare. Hun er 34 år gammel og egentlig for gammel for rollen, men Kierkegaard er dypt fascinert i måten hun gjør det på. Han skal komme til å skrive om dette; hvordan fru Heiberg først nå kan fremstille selve den ideale unge kvinneligheten, når hun selv ikke lenger er ung.
-
Julia Princep Duckworth, som skal bli Virginia Woolfs mor, blir født i Calcutta, India av britiske foreldre
-
Margrethe født Lehmann blir født i København. Faren er minister Orla Lehmannn. Hun skal siden kommer til å bli hetende Vullum til etternavn, og hun skal komme til å bli den første kvinnen som blir fast medarbeider i Dagbladet i Kristiania. Hun skal også kommer til å bli en markant og viktig stemme i norsk litterær og politisk offentlighet i 1880-årene, og bidra til å bryte barrieren mot kvinners deltakelse i offentligheten.
-
Søren Kierkegaard skriver i journalen sin om det problematiske forholdet han har til sin egen kropp: Han sammenlikner kroppen og dens mattehet med et gjennomsvett grøtomslag, og skriver videre dette: «Som den Syge længes efter at kaste Bandagen af, saaledes længes min sunde Aand efter at afkaste Legemets Mathed; som den seierrende General i det Hesten bliver skudt under ham, raaber: en ny Hest - o, at saaledes min Aands seierrige Sundhed turde raabe: en ny Hest, et nyt Legeme; som den der i Livsfare paa Søen, naar en Anden Druknende vil gribe i hans Been, støder ham fra sig med al Anstrænge
-
Walt Whitman er en ung mann på 27 år som redigerer avisen Daily Eagle i Brooklyn, New York. Dette gjør han frem til januar 1848. Han går regelmessig i operaen.
-
Søren Kierkegaard sender sin siste bok til sin bror Peter, presten på Sorø. Det har stormet rundt Peter en stund i forbindelse med konflikten han har hatt med biskop Mynster, men nå er ting i ferd med å roe seg på den kanten. Rundt Søren derimot, er det uro og konflikt, knyttet til vittighetsmagasinet Corsaren, som latterliggjør ham i offentligheten. Sørens brev er fullt av selvrefleksjon, og uttrykker dyp innsikt i hans egen skapende virksomhet, særlig det som har å gjøre med behovet for å være alene i arbeidet, ikke dele det han holder på med med noen.
-
Søren Kierkegaard skriver en rosende og svært lang anmeldelse av Thomasine Gyllembourgs novelle To Tidsaldre. Men han benytter først og fremst anledningen til å anmelde sin egen tidsalder, og den kommer ikke så godt ut. Han sammenlikner sin egen tids forstandige og fryktsomme mennesker med 1790-tallets revolusjonært glødende individer. Både han og Thomasine foretrekker 1790-tallet, for hans egen tid er uten lidenskap. Han karikerer den besindig banale borgeren som ikke er riktig kald, men heller ikke varm, og som alltid sniker seg utenom.
-
Charlotte Brontë publiserer sammen med sine to søster Emily og Anne en diktsamling under mannlige pseudonymer. Den blir ikke mye lest, men søstrene forsetter å publisere dikt sammen. De skriver også romaner hver for seg, alle under mannlige pseudonymer.
-
Søren Kierkegaard vender hjem fra Berlin.
-
Mons Monsen Alver, som snart skal bli Amalie Alvers far, kjøper Apothekersmuget 2 i Bergen.
-
Aline Chazal, som skal bli Paul Gauguins mor, gifter seg med Clovis Gauguin, sønn av en velstående kjøpmann i Orléans. Han er medarbeider i "Le National", avisen til Adolphe Thiers, men spiller ingen fremtredende rolle i det politiske liv. Paret flytter inn i nr 56 Rue Notre-Dame-de-Lorette.
.
-
Herman Wedel Major reiser rundt i Norge for å kartlegge forholdene for sinnssyke. Han opplever mye elendighet, som han rapporterer om.
-
Friedrich Nietzsche, som nå er drøyt to år gammel, får en liten søster. Hun får navnet Elisabeth, og de to skal komme til å få et svært nært forhold i oppveksten. Elisabeth skal komme til å få en svært betydningsfull rolle når det gjelder redigeringen og spredningen av Nietzsches skrifter, og i nazistenes omfavnelse av hans filosofi.
-
Johan Sebastian Welhaven blir utnevnt til professor i filosofi ved Christiania universitet. Han er 39 år gammel nå, og har vært gift i litt over et år med franske Josephine nå. De har fått en liten datter, Ida, som ble døpt i juni. Han og Josephine skal komme til å få to barn til i årene som kommer. Og Josephine kommer til å bli en kraftfull, klok og lojal livspartner for ham. Det er hun som kommer til å ta initiativet til at han og Camilla Collett kan gjenoppta kontakten etter deres langstrakte og smertefulle kjærlighetshistorie.
-
I København kan man i dag lese i avisen at man i Tivolis teater, der Jean dAbis for tiden er ansatt som regissør, kan se et zoologisk kabinett med utstoppede dyr. Der fins blant annet en utstoppet giraff, som lenge har vært vist frem i London. Det er første gang danskene har kunnet se et slikt merkelig dyr her i landet.
-
Berthe Amalie Alver blir født i Bergen. Faren er Mons Alver, 27 år gammel, bondesønn fra Alversund. Moren er Lovise Sivertsen, 26 år gammel og skomakerdatter fra Bergen. Familien har allerede en sønn, Wihelm på ett og et halvt. Famlien bor i Apotekersmuget.
-
Amalie Alver blir døpt i Domkirken i Bergen. Familien bor i 14 rode nr. 45, Apotekersmuget.
Blant fadderne er hennes tante Carine, morens søster.
Tante Carine kommer til å bli en viktig person i Amalies liv, og modell for tante Ravn i fjerde bind av Hellemyrsfolket, Avkom. Hun er ett år eldre enn Amalies mor Lovise, født utenfor ekteskap, hun var ett år gammel da foreldrene giftet seg.
De to skomakerdøtrene blir regnet som de vakreste jentene i Bergen.
-
Søren Kierkegaard utgir verket Kjærlighedens gjærninger. Boken handler blant annet om forskjellen på kristen nestekjærlighet og den kjærligheten vi føler for de man kjenner og er glad i. Amalie kommer til i ungdommen til å bli svært inspirert av Kierkegaards budskap, gjennom innflytelsen fra en lærer i Bergen. Ole Elias Holck, som selv er kierkegaardianer.Kierkegaard skriver i denne boken at nestekjærligheten retter seg mot ethvert menneske uten å gjøre forskjell.
-
Herman Wedel Major er en ung lege som i fire måneder har reist rundt i Norge for å studere forholdene for de sinnssyke. Han har vært lege i fire år nå, og etter at hans forlovede Fanny Rahbek ble rammet av sinnssykdom for omtrent på samme tid, begynte han å studere psykiatri, og han foretok resier til Frankrike og Tyskland for å lære mer om sinnssykdommer.
Rapporten om de norske forholdene som han avgir til Stortinget er rystende.
Han skriver blant annet:
-
I dag blir det født en gutt i Vestre Moland. Han får etter hvert, ved dåpen 25. oktober navnet Hans Jacob Hendrichsen. Faren er Henrik Ibsen, som er ti år yngre enn barnets mor.
-
Holger Drachmann blir født i København. Han skal komme til å bli en kjent dansk forfatter og skjønnånd, kjent for sine mange og intense kjærlighetsaffærer, og en av Amalies Müllers beilere i tiden rundt hennes første møte med Erik Skram.
-
Edvard Brandes blir født i København av jødiske foreldre. Hans bror Georg er fire år gammel. Ernst er to. Edvard kommer til å bli en svært viktig og omstridt kulturpersonlighet, en venn av Amalie Skrams andre ektemann Erik Skram, og etter hvert også en viktig venn og rådgiver for Amalie selv.
Dessuten kommer han i sitt andre ekteskap, og etter mange forviklinger, til å gifte seg med hennes venninne Ingeborg. Ingeborg er københavnerjente, født Gad.
-
Hans Jacob Hendrichsen Birkedalen er et spedbarn på noen uker som blir døpt. Moren oppgis å være "Pige Else Sophie Jensdatter Birkedalen". Barnets far er "Ungkarl og Apothekerdreng Hendrik Johan Ibsen fra Skien, men opholdende sig i Grimstad".Det er barnets mormor som gir opplysningene til presten.Også klokkeren førte inn dåpsopplysningene i kirkeboka si.
-
Constanze Mozarts søster Sophie dør i Salzburg, 76 år gammel. Her har hun bodd sammen med sin storesøster Constanze etter at de begge er blitt enker, -- Constanze for andre gang. Det er fire år siden Constanze døde nå. En gang var hun Wolfgang Amadeus Mozarts kone. I en periode av livet, i sitt andre ekteskap, har hun bodd i København om hatt omgang med det aktive musikalske borgerskapet i byen -- de samme kretsene som familien Waagepetersen, som Erik Skram vokser opp i, ferdes i.Wolfgang Amadeus Mozart har hatt et nært forhold til alle Constanzes søstre.
-
Henrik Ibsen, som nå er snart 20 år gammel, vedgår i et brev til byfogden i Grimstad at det ikke er umulig at han er far til barnet som Else Sophie Birkedalen, som han har levd under samme tak som i apotekergården i Grimstad, og hatt et forhold til. I brevet legger han imidlertid ikke skjul på at Else Sophie også har vært sammen med andre menn i denne perioden.
Han formulerer seg slik: