-
Alexander Kielland vender tilbake med familien til Stavanger. Om høsten går han i gang med å iverksette planer om å stifte en ny avis med seg selv som redaktør. Stavanger Avis skal begynne å utkomme kommende vinter, og som redaktør forsøker han Kielland å gjøre den til et organ for det rene Venstre. I brev legger han ikke skjul på at det er pengemangel som har satt ham på ideen, men avisens innhold viser at han også har alvorlige hensikter.
-
Edvard Munch maler en rekke bilder inspirert av impresjonistiske kunstnere han har sett i København.
-
Henrik Ibsen er i Sæby i Danmark og skriver på Fruen fra havet denne sommeren.
-
I Paris har byggingen av Eiffeltårnet nå kommet til konstruksjonen av andre etasje.
-
Gunnar Heiberg skriver ferdig stykket Kong Midas denne sommeren. Det er et nokså direkte angrep på Bjørnstjerne Bjørnson og hans sannhetsforkynnelse. Heiberg skal imidlertid komme til å bruke det kommende året på å omarbeide stykket. Og Bjørnson skal siden komme til å anse det som et svik fra sin venninne Amalie Skrams side at hun setter pris på dette stykket. Det er vanskelig å lese det som annet enn et nidportrett av ham selv.
-
Frits Thaulow arrangerer en kunstnerutflukt fra Paris til København for at skandinaviske og franske kunstnere skal kunne møtes i forbindelse med den store kunstinstrustriutstillingen som arranegeres her denne sommeren, og bli kjent med hverandres kunst.
-
Erik Skram skriver en ny, stor oversiktsartikkel om skandinavis litteratur i tidsskriftet Tilskueren. Her anmelder han sine venner Edvard Brandes og Arne Garborgs siste skuespill, og skriver også om Christian Krohgs roman En Duel, som handler om opplevelser som han selv hans venn Bjørn Bjørnson har hatt i studentmiljøet i Berlin, der den syttenårige Bjørn studerte musikk og den langt eldre Christian maleri.
-
Hans Jæger er i Paris og lengter etter Oda Engelhart, som har reist hjem til Kristiania. I boken Syk Kjærlighet beskriver Jæger brevet han skriver og denne dagen slik:
"BREV TIL VERA
Et kvarter efter at Di reiste.
-
Oda Engelhart er tilbake i Grønnegade Kristiania og skriver ti Hans Jæger, som er i Paris. Christian Krohg er i København og leter etter leilighet til dem.
I boken Syk Kjærlighet beskriver Jæger brevet slik:
"To dage efter (Lørda 2den juni 88).
BREV FRA VERA:
Tirsda aften 12½
-
Oda Engelhart skriver brev til Hans Jæger. I boken Syk Kjærlighet beskriver Jæger brevet slik. Oda gir han navnet Vera:
"Fem dage senere (Thorsda 7te juni 88).
BREV FRA VERA:
Kristiania 3die juni 88.
Kjære Hans Jæger —
-
Den danske kunstneren Christian Mourier-Petersen har nettopp flyttet fra Arles, hvor han har vært mye sammen med Vincent van Gogh, til Paris, hvor han har leid seg inn på et rom i leiligheten til Vincents bror Theo van Gogh på Montmartre.
Theo er kunsthandler med spesiell interesse for den moderne kunsten. Han har en stor samling av arbeidene til impresjonistene. Christian betaler leien med skisser.
-
Oda Engelhart skriver to brev til Hans Jæger denne dagen. Hun er i champagnerus. I boken Syk Kjærlihet gjengir Jæger brevene slik:
"To dage senere (Sønda 10de juni 88).
Modtat tre breve fra Vera, det første skrevet paa et gullkantet kort.
Første Brev Fra Vera:
Tirsda formidda 5/6.
-
Hans Jæger skriver til Oda Engelhart:
"Dagen efter (Freda 8de juni 88).
Kjære — hvor den gjore mei ont den lille lappen Di sente mei. Men naa har Di faat breve mit ikke sant, og saa forstaar Di at jei aldri har villet være slem, aldri villet være væmmeli mot Dem, men at jei kunne jo ikke skrive før — og naa kan jei heller ikke skrive, for jei venter, aah hvor jei venter paa aa faa vite hva intryk breve mit har gjort paa Dem, og hvordan Di naa føler likeoverfor mei.
Deres
Hans Jæger.
-
Victoria Benedictsson er i Paris. Hun har reist hit fra København, men hun har det ikke godt, og hun angrer bittert på at hun har latt seg overtale til å komme hit. Hun lurer på om dette vil være det rette stedet å dø på, og om kanskje det rette tidspunktet vil være nå i natt.
-
Hans Jæger sitter i Paris og skriver til Oda Engelhart. Han forklarer henne hvorfor det vil være helt umulig for ham å leve i en kjærlighetstrekant med henne og Christian Krohg. Det vil være umulig for henne å elske ham, for han er syk, syk i hjernen, betror han henne, og hun ville jo i alle fall vært nødt til å forsørge ham, i den forfatningen som han ville komme til å være.
-
Vincent van Gogh begynner på et svært langt brev til sin søster Willemien van Gogh. Han bruker fire dager på brevet. I det forsøker han å forklare søsteren hva det er med den nye kunsten som impresjonistene maler som er så viktig å erfare og forstå.
Broren Theo har invitert Willemien til Paris, og Vincent syns hun burde begynne å male. Det begynner å åpne seg muligheter for kvinner til å arbeide slik nå i Paris, kan han fortelle.
Han forsøker også å skape et portrett av seg selv med ord. En person kan portretteres på mange ulike måter, mener han.
-
I Arles i Provence er innhøstingen i full gang, og Vincent van Gogh står ute på markene ved kysten og maler. Markene er nesten filoette, himmelen er svært gul, det er et vanskelig motiv å behandle riktig, syns han.
Han har knapt tid til å spise og skrive brev når han kommer hjem om kvelden, han er så ivrig, når han endelig får sett seg ned for å skrive, begynner han å tenke på alle inntrykkene fra dagen, og fra det han har malt.
-
Hulda Garborgs mor ligger for døden i Kristiania og vil gjerne snakke med datteren og barnebarnet sitt, Tuften.
-
Laura Marholm (Mohr) og Ola Hansson møtes i Georg Brandes hjem i København. De bli svært opptatt av hverandre, og innleder en intens brevveksling. August Strindberg truer Laura med rettssak på grunn av en artikkel hun har skrevet om ham der han blir betegnet som som «kvinnehatets dikter». Han tar kontakt med Ola Hansson.
-
Hans Jæger står på dekk ombord på dampskipet Motala, som glir inn den blanke Kristianiafjorden, forbi Hovedøen. Han er på vei hjem fra Paris for å treffe Oda, og er full av en blanding av håp og engstelse for at hun kanskje skal ha vært der på kaien for å møte ham.
Foran ham ligger havnen med alle mastene, og bak den byen som han aldri hadde trodd han skulle få se igjen. Han står lent mot hjørnet på røykelugaren og stirrer innover mot byen med bankende hjerte.
-
Hans Jæger er i Kristiania. Han er lykkelig. Alt er godt mellom ham og Oda. Han bor hos sin venn Haakon Nyhuus (som har fått navnet Gaarder i teksten under), som har en liten leilighet med blåmalt stue i Akersveien 19.
Han treffer Edvard Munch på gaten.
Han beskriver denne fine sommerdagen slik i boken Syk kjærlihet:
"Dagen efter (Tirsda 26de Juni 88)
Jei vaagner ve daggry paa Gaarders sofa, og staar i samme nu me et spring mitt paa gulve me begge hænder for bryste og ser mei skjælvende gla omkring i den lille blaamalte stuen —:
-
Hans Jæger skriver til Oda Engelhart (ifølge boken Syk kjærlihet):
"Dagen efter (Onsda 27de Juni 88).
Vera!
-
Hans Jæger gjør et mislykket forsøk på å besøke Oda Engelhart på Hvitsten, der hun er på familiens sommerhus Rammebråten. Han beskriver dagen slik i boka Syk kjærlihet:
"Dagen efter (Thorsda 28de Juni 88).
Klokken er toll, toge stanser ve Vestby station og jei stiger ut og gaar rask opover de solbeskinnete bakker til Vestby kirke... Bratte er de disse bakkerne, men det gjør mei ikke træt, bryste løfter sei saa lett og saa fritt, det kjennes som en nydelse aa faa bruke noen ialfall af alle de kræfter jei har - saa full a kraft har jei aldri følt mei i mit liv...
-
Alexander Kielland tar med sin kone Beate og de fire barna deres, som nå er femten, fjorten, tolv og seks år gamle, og reiser hjem fra Frankrike, hvor de har bodd i flere år, til Stavanger for å bosette seg i barndomshjemmet ved Breiavatnet.
-
I London, i Crystal Palace, blir det gjort et lydopptak på en voksrull av Händels Israel in Egypt. Dette er det første kjente lydopptaket gjort av klassisk musikk.
-
Hans Jæger sitter i det rødstripete teltet på uteserveringen Gravesen i Kristiania, som ligger rett overfor Grand, på den andre siden av Studenterlunden, og drikker og er svært nervøs. Sammen med ham sitter Nils Johan Schjander og Haakon Nyhuus. Jæger beskriver denne dagen og brevet han skriver til Oda Engelhart, som er i Hvitsten, slik i boka Syk kjærlighet:
"Dagen efter (Freda 29de juni 88).
Klokken er fire om eftermiddan.
-
Hans Jæger reiser til Hvitsten og har en komplisert dag sammen med Oda Engelhart. I boka Syk kjærlihet skriver han langt og detlajert om hendelsene denne dagen:
"Dagen efter. (Lørda 30te Juni 88.)
... Toge har forlatt den siste station før Vestby, jei sitter der alene i kupéen me volsomt bankende hjerte —:
-
Amalie og Erik lever et intenst festliv med mye alkohol i København for tiden. Amalie tror nok hun må ta det litt med ro en stund fremover nå, eller får hun "dilla", som hun skriver i et brev til sin venn Sophus Schandorph, som selv ikke er kjent for å spytte i glasset, og hans kone Ida. Amaliei blir så fort bajas i selskaeslivet, skriver hun. Men hun kan igså bli stille og tung.