-
I Wien utgir legen Benedikt en bok om hypnotiske fenomener, der han forteller om et møte med den danske magnetisøren Carl Hansen i forbindelse med Hansens besøk i Wien i 1880.
-
Rainer Maria Rilke er nitten år gammel, Han publiserer sine dikt hvert år i årene som kommer, og publikum øker ved hver utgivelse. Langsomt finner han sin form.
-
Jacob Worm-Müllers roman Fire dage utkommer.
-
Jakob Worm-Müller flytter tilbake fra København til Kristiania
-
Gunnar Heiberg utgir stykket Balkonen. I tre poetiske bilder presenteres en hyllest til kjærlighetsdriften som naturmakt, men også en skremmende fremstilling av erotisk egosentrisitet.
Skuespillet bryter med Ibsen-tradisjonen i sin stilisering og forenkling; personene er medier for krefter, uten individualisering. Den kvinnelige hovedperson Julies vandring fra mann til mann utløser Christen Collins forbitrelse, og Balkonen forfaldskunst" blir utgangspunktet for denne Bjørnson-elevens voldsomme angrep på tidens kunst, striden mellom kunst og moral.
-
Christian Krohg er i København til ca juni dette året.
-
Camilla Collett er 81 år gammel og tilbringer denne vinteren og våren i København. Hun får influensa og lungebetennelse og må svært mot sin vilje holde seg innendørs i flere måneder.
-
Camille Claudel bryter forbindelsen med Auguste Rodin og forsøker å etablere sin egen kunstnerkarriere.
-
Amalie Skrams nerver er tynnslitte. Hun får ikke til å skrive, og er overbevist om at hennes mann Erik er utro. Hun flytter til vennene Ane Cathrine og Georg Achen er stund for å forsøke å finne ut hva hun skal gjøre.
Det er antakelig dette året hun avkrever sin bror Ludvig Alver et løfte at dersom det er mulig for ham, skal han vise seg og gi henne et tegn etter sin død.
-
Albert Einstein sin fars forretning går konkurs, da vekselstrømmen har seiret og gjort farens likestrømsmaskiner avleggs. Familien prøver de neste årene lykken i Milano og Pavia. Albert er femten år gammel, og trives dårlig på skolen, hvor han kjeder seg og gjør opprør mot puggementaliteten. En venn av familien har imidlertid introdusert ham for Kant og Euklids geometri, og dette er han interessert i.
-
Laura Marholm Hansson utgir Kvindernes Bog, som inneholder et omfattende portrett av Amalie og hennes forfatterskap så langt. Boken utkommer i Kristiania og København.
Ikke lenge etter utkommer den tyske originalen gjennom hennes forlegger Albert Langen i Tyskland og Frankrike.
I boken åpner forfatteren kapitlet som handler om Amalie med å beskrive hvordan man kan se henne kommer spaserende gjennom Københavns gater, påfallende fyrrig og vakker, ved armen til en høy, blond mann med utpreget Gustav Adolph-profil. Det er Erik Skram.
-
Dagny (Ducha) Juel og hennes mann Stanislaw (Stachu) er på mottakelse hos Dagnys onkel Otto Blehr, i Stockholm. Ansikt til ansikt med Satchu utbryter Ibsen: _- A-a! Meget, meget har jeg hørt om Dem, -- meget godt og meget dårlig. Men det viktigste er at man hører meget dårlig om en ung dikter.
Stachu kommer siden til å referere til denne replikken i sine erindringer.
-
Dette året (antakelig) utkommer en novelle av den finske forfatteren Karl August Tavaststjerna med tittelen I forbind med døden. Det er Dagny Juel som har stått for oversettelsen.
-
Dagny Juel og hennes mann Stachu (Stanislaw Przsybyzsewski) er med på å starte kunst- og litteraturtidsskriftet Pan. Det er Dagny som foreslår navnet. Det redigeres av Zum schwarzes Ferkel-vennene Otto Julius Bierbaum, Richard Dehmel og Julius Meier-Graefe.
Tidsskriftet skal komme til å bli et svært viktig språkrør for den skandinaviske ekspressive symbolismen, og bli en bro inn i modernismen.
-
Paul Gauguin kommer tilbake fra reisen til Thahiti og lager ti tresnitt som skal være illustrasjoner fra reisen. Han kaller den Noa noa.
Denne måneden reiser han også til Brügge for å se Memlings bilder.
-
Viggo Hørup sitter ved sykeleiet til Henriette Steen, som bor sammen med Birgitte Møller. Henriette har lungebetennelse som er forverret av en kraftig influensa.
Viggo kommer på besøk hver kveld i skumringen, sammen med Birgitte.
-
Aasta Hansteen, som i år er 70 år gammel, er den første kvinnen i Norge som har utdannet seg til profesjonell maler. I perioder har hun også levd av sitt yrke. Nå har hun skiftet ut penselen med pennen, og skriver provoserende mot kirkens og samfunnets kvinneundertrykkelse.
-
Edvard Munch maler bildet Pubertet. Det viser en ung, naken pike som sitter på kanten av en seng. Bena er presset tett sammen. Hun holder hendene foran kroppen; den ene hånden ligger mellom knærne mens den andre hviler på hennes høyre lår. Hun stirrer framfor seg med vidt oppsperrede øyne. Munnen er lukket og det lange håret henger nedover skuldrene hennes. Lyset faller fra venstre, og bak henne sees en mørk, illevarslende skygge.
-
Vilhelmine Ullmann, som er Ragna Nielsens mor og Amalie Skrams gamle og kjære venninne, fyller 79 år i år, og slutter som asylbestyrerinne på Vaterland barneasyl.
Heretter kommer hun til å være en påpasselig bestyrerinne for Ragnas skole i Nordahl Brunsgate. Hun har allerede bodd her hos sin datter Ragna i et par år.
-
Frits Thaulow skriver til Jonas Lie om sine lange sykkelturer som han gjør sammen med sin kone Alexandra. I dag har de ved absinthtiden svingt opp foran Café da la Regence, i Paris de har syklet fra Montreiul. De er innstilt på å vekke sensasjon og få seg en skikkelig rangel, men blir skuffet når de bare treffer kunstkritikeren H. B. Jæger.
Frits er fysisk god form; han har gått 80 kilometer fra Beauvais. Det syns han er bra for en som er så tykk.
-
Laura Marholm Hansson utgir Kvindernes Bog, som blant annet inneholder et omfattende portrett av Amalie Skram og hennes forfatterskap så langt. Den utkommer i Kristiania og København.
Ikke lenge etter utkommer den tyske originalen gjennom hennes forlegger Albert Langen i Tyskland og Frankrike.
I boken åpner forfatteren kapitlet som handler om Amalie Skram med å beskrive hvordan man kan se henne kommer spaserende gjennom Københavns gater, påfallende fyrrig og vakker, ved armen til en høy, blond mann med utpreget Gustav Adolph-profil. Det er Erik Skram.
-
Didi Heiberg, Gunnar Heibergs skuespillerkone, får sin avskjed fra Christiania Theater. Hun har et stort alkoholproblem, og har i mange år levd et nokså forkomment liv, avbrutt av plutselige og eksalterte oppsving.
-
Edvard Munch får pulisert den første boka som seg selv, skrevet av vennen, polske Stanislaw Przybyszewski.
Dette året oppholder Edvard seg i Berlin. Hans maleri Kvinnen i tre stadier blir utstilt for første gang i Stockholm, det har foreløpig t tittelen Sfinx, og er ledsaget av et sitat fra Gunnar Heibergs drama Balkonen: Alle de andre er én. Kun du er tusen.»Tittelen peker på det gåtefulle ved kvinnen, men antyder også det farlige og forførende.
-
Auguste Rodin, som nå har arbeidet i tre år med sin statue av dikteren Balzac, opplever at oppdragsgiverne som har bestilt statuen, truer med å ta fra ham oppdraget og gi det til en annen kunstner hvis han ikke snart blir ferdig.
Men Balzac fortsetter å be om utsettelser, og han fjerner seg mer og mer fra en realistisk fremstilling av dikteren, til fordel for en psykologisk fremstilling. Han lager over femti studier før han blir fornøyd. Det er blitt en besettelse for ham å fremstille dikterens Balzacs styrke.
-
Denne høsten treffer August Strindberg og Paul Gauguin hverandre i Paris. Gauguin har vendt tilbake fra Bretagne
Og i desember er Gauguin til stede på premieren av Strindbergs Faderen i Theatre de lOeuvre. Strindberg på sin side har planer om å bli maler, og også essayist.
-
August Strindberg leser denne høsten buddhistiske tekster, som opptar ham sterkt. Han kaller seg i brev «Buddha», eller «Svinet Buddha», og gir uttrykk for sin renhets- og nirvanalengsel i en form for overmenneskeideal.
Han er påvirket av den nietzscheanske tanken om viljen til å herske, men betoner dessuten avstanden til verden. Overmennesket blir en tigger som går på kanten av rennestenen. Når individualiteten utgår fra alltets formynderskap og går sin egen vei kan den bli noe av Nietzsches overmenneske.
-
Søren Krøyer leier den gamle byfogdboligen i Plantagen i Skagen. Han er ikke frisk, og han maler mindre. I København den følgende vinteren lager han utkastet til det store maleriet "Børsens Mænd".
-
Knut Hamsun er i Paris og føler seg i elendig form. Han får ikke til å skrive på sin nye roman, og er syk og gul i øynene og nervøs som en loppe. Han lar skjegget gro, det er rødt og grått og stritt, men kraftig. Og husverten, som han har bodd hos i nesten et år, er snill og hjelper ham så han får arbeidsro. Denne kvelden er det fest hos Herman Bang. Han tumler med tanken om å skrive noe om den tysk-danske statsmannen Struensee.
Han ber gode venner i Bergen om å finne stoff om ham og sende til Paris.
-
Knut Hamsun skriver til Bjørnstjerne Bjørnson og advarer ham mot Herman Bang, som som han mener vil bruke Bjørnson til å klatre oppover i Paris.
Bang vil sette opp Bjørnsons stykke En Handske i Paris. Den får også en mislykket oppførelse her i april 1894.
-
Laura Munch har fått en roligere periode, og flyttes fra salen for de mest urolige pasientene til den for de roligere.
Hun beskrives på denne måten i journalen på Gaustad i dag:
"Mere jevn det siste. Til B igjen."
-
August Müller forliser med dampskipet Edison i den engelske kanal -- den kolliderer med barken Ran av Kristiansand.
Mannskapet blir reddet takket være kapteinens heltmodige innsats.
-
Laura Munch er fremdeles innlagt på Gaustad. Hun har fått en sterk opphovnet venstre øye, som behandles med blyomslag.
-
Gunnar Heiberg får oppført sin egen iscenesettelse av stykket Balkonen på Casinotheatret i København. Stykket handler om kjærligheten, den er en naturmakt som ikke lar seg stanse, den er grusom og hard, og river og flenger med seg alt annet.
Stykket er dypt inspirert av kunstnermiljøet i Berlin som han nå kjenner så godt, og særlig av Oda Krohg. Det handler mye om kroppens erotiske lyst og pine, det er en slags mektig trosbekjennelse.
-
Viggo Hørup får beskjed fra Birgitte Møller om at hans elskede Henriette Steen er død om formiddagen. Han blir svært lenge inne hos den døde, og etterpå blir han sittende lenge hos hennes fortrolige venninnge Birgitte. Hun gir ham tilbake et treskrin, det har hun lovet Henriette. I det ligger alle hans brev til henne. Han sier han føler det som om han har fått et slag for pannen. Så går han tilbake til sitt kontor i Politiken og skriver hennes nekrolog.
-
Knud Pontoppidans sønn med hustruen Johanne Elise, Erik, blir født i København