-
Bjørnstjerne Bjørnson er elleve år gammel og begynner på skole i Molde. Her skal han gå til 1849.
-
Søren Kierkegaard flytter tilbake til barndomshjemmet på Nytorv i Købnhavn etter å ha bodd noen år andre steder i byen. Nå skal han komme til å bo her i huset frem til 1848. Han er blitt huseier, det har han vært siden i fjor. Han leier ut leiligheter i huset til i alt 40 personer.
-
Arthur Schopenhauer utgir andre utgave av sitt verk Verden som vilje og forestilling. Verket er nå på to bind. Det første bindet er likelydende med første utgave, som utkom i 1815, og forsøker å vise ikke-rasjonalitet og universalitet som eksistensens sterkeste drivkrefter, for både levende og ikke-levende objekter.
-
Karl Marx, som for tiden befinner seg i Paris, midt i en gruppe av tyske, britiske, polske og italiensk revolusjonære, skriver på et manuskript som kritiserer den hegelske rettsfilosofien fra 1819, som han mener i altfor stor grad tar utgangspunkt i de rene abstraksjoner. Det er i dette manuskriptet at Marx for første gang tar i bruk uttrykket om at religion er opium for folket. Han skiver at enhver samfunnskritikk må ta utgangspunkt i en religionskritikk: «Kampen mot religionen er altså indirekte kampen mot den verden hvis åndelige aroma er religionen.
-
Johan Ludvig Heiberg, som er Danmarks store teatermann og litterære autoritet, skriver en artikkel om hvilke krav man kan stille til en person i et karakterstykke, det han kaller en egentlig dramatisk karakter. Karakteren er «det ethiske Præg, som Mennesket selv har givet sig», mener han.
-
Lars Hertervig er en ung gutt på fjorten år som går i lære hos rosemalerne Peder og Salve Aanensen i Stavanger. De er brødre.
-
Søren Kierkegaard utgir sitt religionsfilosofiske verk Philosofiske Smuler. Det handler om Kristendommen, og har den oppstigende (pseud: Johannes Climacus) som forfatter med Søren Kierkegaard som utgiver. Navnet er tatt fra en munk som engang i middelalderen skrev et verk med tittelen Himmelstigen.
-
Kong Carl Johan fyller 80 år. Det blir feiret med stor stas i Christiania. Henrik Wergeland har skrevet prologen til en festforestilling i Det dramatiske selskab.
-
Karen Mathea Jensen, som skal bli Amalie Skrams fars andre kone, blir født i Skiptvedt i Østfold.
-
Friederich Engels utgir Arbeiderklassens stilling i England og dokumenterer elendige leveforhold.
-
Jonas Müller, August Müllers bror og Amalie Skrams kommende svoger, leser til examen artium. Han er svært nervøs, og opplever et par uker der han er manisk, antakelig fremprovosert av eksamenslesingen. Etter dette skal han ha for vane å alltid snakke høyt til seg selv om sine utsikter.
-
Georg Brandes' bror Ernst blir født i en jødisk kjøpmannsfamilie i København.
-
Mons Monsen Alver, Amalie Skrams far, reiser fra Alversund til Bergen.
-
Henrik Ibsen ankommer Grimstad etter en fire dagers seilas med skipets Lykkens Prøve fra hjembyen Skien. Om tre måneder fyller han seksten. Her i Grimstad skal han være apotekerlærling hos apoteker Jens Arup Reimann, som nettopp har startet forretning i Storgaten. Betalingen er dårlig, husværet trangt.
-
Oscar I blir konge over Sverige og Norge etter faren, Carl Johans, død. Han er født i Paris, og kom sammen med sin mor Desideria til 1811, etter at faren var blitt valgt til svensk kronsprins. Oscar han har selv vært kronprins siden 1818, da faren etterfulgte Karl II som konge.
Han er gift med dronning Josephine, hun er katolikk, og dette gjør at biskopen i Nidaros ikke ønsker å krone kongeparet. Etter mange utsettelser renner hele kroningen ut i sanden.
-
Emily Dickinson er en ung jente på fjorten år som opplever at hennes nære venninne og slektning, Sophia Holand, dør av tyfus. Dette går svært inn på Emily, som føler at hun også må dø dersom hun ikke får våke over venninnen, og se hennes kjære ansikt. Hun blir så deprimert at familien sender henne til slektninger i Boston for at hun skal komme seg. Etter dette oppholdet vender hun tilbake til skolen i Amherst.
-
Nicolai Wergeland holder minnetale over avdøde kong Carl Johan i Eidsvold kirke.
-
Henrik Wergeland har pådratt seg en forkjølelse på det kalde kontoret på Universitetsbiblioteket på Akerhus festning. Han blir beordret til sengs av legen, men blir stadig dårligere. Når det gjelder skrivingen er han imidlertid meget aktiv. Han kontakter også zoologisk museum på Tøyen og forhører seg om han kan få kjøpt en levende bjørn han har sett der.
-
Søren Kierkegaards bror Peter han invitert ham på besøk til Sorø, der han er prest. Søren er ambivalent. På den ene siden har han lyst til å komme; det er varmt i København, en reise kunne ha gjort ham godt, ja, han var faktisk på vei for ikke så lenge siden -- han kom så langt som til Roskilde før han snudde. Og han vil dessuten også gjerne se til sin svigerinne Henriette, som han føler stor medfølelse med - hun er nervesvak og har det vondt. Sin lille nevø Poul, som han ikke kjenner, vil han også gjerne se og bli kjent med. Han er en populær onkel for sine andre nevøer.
-
Henrik Ibsen skriver brev hjem til sin venn Poul Lieungh i Skien: «Kjære Poul, Du maa virkelig undskylde, at jeg først nu besvarer Dit Brev, men her har været saameget at bestille i denne Tid, at det har været mig umuligt før, og af Mangel paa Tid kan jeg heller ikke idag skrive noget langt Brev. - ?Hedevall er vel allerede reist, og han vil vist blive fornøiet, idetmindste er jeg meget vel tilfreds og har aldrig angret at jeg er kommen hid, da Reimann er meget god imod mig, og gjør alt muligt, for at opvække Lyst hos mig til Apotheket, da denne i Begyndelsen ikke var synderlig stor.
-
Johan Christian Gustav Schram, som skal bli Erik Skrams far, opplever at Industriforeningen får konsesjon på byggingen av jernbane mellom København og Roskilde, med senere forlengelse til Korsør og eventuelle sidejernbaner til Nordvest- og Sydsjælland. Han blir selv direktør for Det sjællandske jernbaneselskab. Som direktør svinger han fra stiv byråkratisme til vidtdreven kameratslighet. Men han er godt likt på grunn av sin ubestikkelighet og sin varme patriotisme.
-
Søren Kierkegaard utgir Begrebet Angest av (pseud:) Vigilius Haufniensis. Forord av Nicolaus Notabene.
-
I København kan man i Tivolis teater i kveld oppleve den kjente pantomimeartisten, sjongløren og kunstrytteren Jean d´Abis, som er vel kjent i tidens danske forlystelsesliv, i en forestilling med blant annet kinesiske og arabiske sjonglørkunster, og en komisk dans på stylter. Hele Mellomeuropa er for tiden spekket med små og store sirkus som reiser rundt og gir forestillinger, og Jean, som er gift med Marie Werning, solodanserinne ved Det kongelige Theater her i København, er ofte ute på turné.
-
Søren Kierkegaard skriver til sin svigerinne Henriette Kierkegaard (Jette), gift med hans bror Peter, presten. De to kjenner hverandre ikke særlig godt, da Jette og Peter bodde i København, var ikke Søren særlig ofte på besøk.Men nå, særlig når han er ute og går sine ensomme spaserturer, tenker Søren at han gjerne vil bli bedre kjent med henne. Det er som om det er noe vitkig han vil fortelle henne. Muligens noe som har med barndommen å gjøre.
-
Karl Marx treffer Friedrich Engels på Café de la Régence i Paris. De to har truffet hverandre før, men dette skal komme til å bli et enda viktigere møte, og innledningen på et langt samarbeid. Engels vil presentere for Marx en bok om den engelske arbeiderklassens kår. Han blir noen dager i Paris. De to har mye å snakke om, for Marx driver for tiden og fordyper seg i den franske revolusjonens historie. Han kritiserer de tidlige franske sosialistenes standpunkter, og er i ferd med å utvikle et nytt og eget kommunistisk standpunkt.
-
M.L. Nathanson, en dansk jøde som har konvertert til kristendommen, utgir en bok som handler om at jøder blir oppdratt til å hate alle kristne. Boken fører til avsetning i Danmark, og fører til økt motstand mot jødisk innvandring blant kjøpmenn og håndverkere. i Norge deltar Henrik Wergeland aktivt fra sykesengen i Grotten.
-
Kong Oscar I og dronning Josephine blir kronet i Storkyrkan i Stockholm. Meningen er at de også skal krones i Norge, men det blir det aldri noe av.
-
Mons Monsen, Amalie Skrams far, får oppsagt sitt borgerbrev i Bergen.
-
Max Stirner, tysk filosof, utgir sitt hovedverk Der Einzige und sein Eigentum. I denne boken tar Stirner et oppgjør med hele sin samtids tyske politiske opposisjon. 1840-tallets Tyskland er preget av føydale institusjoner og produksjonsforhold. Borgerskapet er i opposisjon til en statsmakt som ikke ivaretar deres interesser. Den dominerende opposisjonelle ideologien er en tidlig og ennå ikke klart definert form for liberalisme. Samtidens sosialisme fremstår som en avart av liberalismen og er preget av humanisme og rettighetstenkning.
-
Henrik Ibsen skriver til Hanna Stenersen i Porsgrunn: «Kjære Hanna! Tilgiv at jeg ikke før har besvaret Dit Brev, men det har været mig reent umuligt.
-
Mons Monsen og Ingeborg Lovise Sivertsen, Amalies foreldre, gifter seg i Domkirken i Bergen. Brudgommen er fra Alversund, en vakker mann, 25 år gammel. Bruden er også meget vakker, sammen med sin søster Carine har hun rykte på seg for å være litt uvillig til husarbeid. Paret bosetter seg på Torvallmenningen 15. Forlovere i bryllupet er kjøpmann Hadeler, brudgommens tidligere arbeidsgiver, og August Møhl, Lovises danske svoger fra København, som er bokhandler i Strandgaden. Møhl har en dansk søster som heter Amalie.
-
Friedrich Nietzsche blir født i Röcken, ikke langt fra Leipzig i Tyskland. Han er det førstefødte barnet til byens prest. Faren er blitt kalt til dette sognet for to år siden av Preussens konge, som Friedrich blir oppkalt etter. Friedrichs mor heter Franziska, faren traff henne på en visitt i nabosognet ikke lenge etter tilsettelsen. Presten kommer fra en gammel prestefamilie, hans far skrev et par oppbyggelige skrifter som gjorde at han ble utnevnt til biskop i sin tid, og senere også teologisk æresdoktor ved universitetet i Königsberg.
-
Herman Wedel Major har ferdig sitt forslag til det som skal komme til å bli Gaustad sykehus. Det skjer i form av en femten siders artikkel, hvor han blant annet skriver: "Ofte ligger Sygdommens egentlige Aarsag i Famlien selv". Han legger også stor vekt på å bekjempe gamle fordommer om sinnssykdom.
-
Mons Monsen Alver, Amalie Skrams far, tar ut borgerskap i Bergen. Han er 25 år gammel.
-
Herman Wedel Major sender et forslag til Indredepartementet om å bygge et sinnssykehus i Norge.
-
Flora Tristan, som skal bli Paul Gauguins bestemor, dør i Bourdaux, syk og utmattet. Hun har vært ute på en lang foredragsreise om arbeidernes rettigheter. Hun har dessuten utgitt to bøker, en om sosialt arbeid og et sosiologisk verk om Arbeidernes forbund, hvor hun vil vise muligheten av å samle arbeiderklassen i ett stort internasjonalt samfunn. Bøkene har vakt stor oppsikt, men også motstand. Datteren Aline har hun anbrakt hos en modist i Paris, for at hun skal lære å bli "arbeiderske".
-
Søren Kierkegaard skriver et brev til sin svigerinne Jette, som er gift med hans bror Peter. Jette har det ikke godt. Etter at hun for drøyt to år siden fødte sønnen Poul, har hun vært sengeliggende. Søren vet selv noe om hvordan det er å ha det vondt, og brevet hans er fullt av medlidelse, gode råd og ønske om å kunne gi trøst. Han skriver om hvor viktig det er med atspredelse, og om hva det vil si å tro. Om alle bekymringene som den syke plages med, og hvordan erfaringen av verden har sitt utgangspunkt i det indre. Om hvor viktig det er å elske seg selv - særlig når man er syk.