-
Wilhelm Alver tar eksamen i lappisk (samisk) i Kristiania. Samme år blir han ansatt som kateket i Risør, og bestyrer av Borgerskolen der. Det skal han komme til å forbli frem til 1875. Han skal komme til å gifte seg med den rike Regine Prebensen, datter av Risørs store skipsreder. Han bryter forlovelsen med Hilda Bugge. Han er 24 år gammel. Etter dette skal hans yngre bror føle en sterk forpliktelse til å forlove seg med Hilda.
-
Hans Jæger går til sjøs for å komme vekk fra onkelens prekener om synd og sine egne religiøse anfektelser. I årene som følger, skal han komme til å ta hyre på forskjellige skip. Han skal komme til å besøke USA, og oppholder seg også en tid i Frankrike. Han er 15 år gammel.
-
Jernbanen tvers over USA står ferdig. Det skaper massemigrasjon vestover og bringer mye billig korn ut på det internasjonale markedet.
-
Wilhelm Alver, Amalies storebror, tar eksamen i lappisk (samisk) i Kristiania.Etter dette blir han ansatt som kateket i Risør, og bestyrer av Borgerskolen her. Det skal han komme til å forbli frem til 1875. Han skal komme til å gifte seg med den rike Regine Prebensen, datter av Risørs store skipsreder, og Amalie kommer til å tilbringe tid hos ham her i byen.
Han bryter forlovelsen med Hilda Bugge fra Kristiania. Han er 24 år gammel nå.Etter dette skal hans yngre bror Ludvig føle en sterk forpliktelse til å forlove seg med Hilda. Det kommer til å bli en ulykkelig historie.
-
Kristofer Janson og Drude Krog Janson slår seg ned på Christopher Bruuns folkehøyskole, som ligger i Sel i Gudbrandsdalen. Ekteparet skal etter hvert komme til å følge med skolen når den flytter til Gaustad, og Kristoffer setter opp hus like ved Bjørnsons på Aulestad. Drude skal også komme til å bli en sentral person ved skolen, på grunn av sitt gode lag med elevene, som bor hos dem på gården.
-
Stortinget vedtar å samles hvert år. Vedtaket følger av økende motsetning mellom Storting og Regjering.
-
Suez-kanalen åpnes. Henrik Ibsen er til stede som kongelig representant. Han har reist via Paris.
-
Søren Krøyer begynner på modellskolen og blir elev av blant andre professor Wilhelm Marstrand.
-
Georg Brandes oversetter og utgir John Stuart Mills bok om undertrykkelsen av kvinner. Brandes gjør kvinnesaken til en viktig kjerne i sin samfunnskritikk.
-
Magdalene Thoresen søker den norske regjeringen om diktergasje. Det får hun ikke, og hun avslår Camilla Colletts tilbud om å dele hennes. For å tjene penger holder hun offentlige opplesninger.
-
Mons Alver er på vei hjem fra Amerika for å besøke familien og få konen Lovise med seg tilbake. Dette året sender Mons telegram til familien i Christiania fra Christiansand: Han er på vei hjem. Ludvig skriver i dagboken sin om en urolig natt før farens ankomst, og om hvordan han står i grålysningen på kaien og venter på at båten skal komme. Når båten legger til, ser han opp på dekket etter en duknakket, gråhåret mann. Men Mons er slett ikke duknakket, rask og spenstig kommer han nedover langgangen, han har sort skjegg og en stor koffert i hånden.
-
Erik Skram er student i København og leser historie og litteratur med det mål å bli forfatter. Han mener at det er i kunst og diktning av man kan finne sannheten. Hjemme hos onkel Mozart i Rosenvænget treffer han den gamle redaktør Carl Ploug, skandinavismens dikter. Han trenger ungt blod til sin konservative avis Fædrelandet, og verver Erik til å skrive en rekke artikler om den årlige militærøvelsen ved Hald hovedgård denne sommeren. Erik skriver seks velskrevne artikler som er holdt i en spøkefull, men likevel saklig tone, og han legger stor vekt på å beskrive hvordan vanlige folk lever.
-
Friedrich Nietzsche begynner å skrive på verket Tragediens fødsel.
-
August Strindberg, som er 20 år, får en kjemiprøve underkjent. Dette fører til at han avbryter sin studier i Stockholm og søker arbeid på Dramatiska Teatern i Stockholm.
-
Christian Krohg, som er sytten år gammel, tar eksamen artium ved Nissen skole i Kristiania, og begynner etter farens ønske å studere jus. Han besøker jevnlig J.F Eckersbergs malerskole i Kristiania.
-
Amalie Müller, som nå er 23 år gammel, tar med seg de to guttene og en barnepike til København for å møte ektemannen August der om sommeren.
Dette er en harmonisk tid i ekteskapet.Amalie har grønn silkekjole og vekker oppsikt overalt hvor hun kommer, det hender at de nødt til å ta drosje for ikke å få for stort følge, og folk ber henne i selskap selv om de ikke kjenner henne, bare for å få et glimt av henne og oppleve hennes skjønnhet.
-
Friedrich Nietzsche blir utnevnt som professor i gresk språk og litteratur ved Universitetet i Basel. Han er 25 år gammel nå, og har gjort akademisk lynkarriere. Men selv om han på mange måter lykkes i lærergjerning -- han han blir ansett for å være en dyktig og engasjert pedagog -- skal det vise seg at han ikke kommer til å holde i stillingen særlig lenge. Hovedårsaken til dette er store helseproblemer. Det er først og fremst migrene han sliter med.
-
Hans Christian Andersen treffer Caroline David, som er Georg Brandes' elskerinne, og som har forlatt mann og barn til fordel for ham, i København.
-
Den danske kritikeren Clemens Petersen, som blant annet er en av årsakene til det mageårige bruddet mellom Henrik Ibsen og Bjørnstjerne Bjørnson, må i all hast forlate Danmark etter en homoseksuell skandale. Han drar til Amerika, hvor han blir boende til 1904.
-
Gerhard Armauer Hansens sønn utenfor ekteskap blir født i Bergen. Moren heter Theodora Bernhardine og er 25 år gammel. Hun skal om et par år komme til å dø, og gutten, som, som får navnet Anton Johan Angel Hansen, skal vokse opp som pleiesønn i Åsane utenfor Bergen. Gerhard er 27.
-
Edvard Grieg A-mollkonsert utoppføres i Casino i København.
-
Gustav Vigeland blir født som nest eldst av det som skal bli fire brødre i nærheten av Mandal. Slekten på begge sider har fra langt tilbake hatt småbruk i Audnedalen, og flere driver med snekring og treskjæring som sidenæring. Faren er den første som bare lever av sitt håndverk; han er møbelsnekker med eget verksted og utsalg i Mandal.
I Gustavs tidlige barndom deltar faren aktivt i den pietistiske vekkelsesbevegelsen.
-
Wilhelm Alver sender brev til Ludvig Alver i Stangvik om at han er forlovet med Hilda Bugge. Ludvig er begeistret.
-
Holger Drachmann debuterer på Forårsudstillingen i København. Han begynner også å skrive kunstanmeldelser.
-
Denne våren på prestegården i Stangvik skriver Ludvig Alver disse diktene i dagboken sin, sammen med følgende kommentar:
”Tvi! For en stemning, ja, jeg ser tvi! En yngling nedsænket i synd og besmittelse, troløs mot Gud og mennesker, som har sveget sit ideal, forladt sin barndoms kjærlighed til Gud og far og mor; at lyve sådan for sig selv! Det kan aldrig, aldrig ske!"
*
Gåder på gåder,
-
Edvard og Nina Griegs datter Alexandra dør av hjernehinnebetennelse som ettåring. Edvard er 25 år gammel, Nina er 23. De har vært gift i to år nå.
De kommer ikke til å få flere barn, og barnløsheten er en stor sorg for ekteparet. Men det at de ikke har barn bidrar også til at kunstnerfellesskapet dere blir tettere. Og det styrker Ninas muligheter for et selvstendig kunstnerliv.
Hereter kommer til nesten alltid til å være sammen med Edvard på konsertreiser og utenlandsbesøk, noe som kommer til å bli viktig både kunstnerisk og av hensyn til hans svake helse.
-
Friedrich Nietzsche holder sin tiltredelsesforelesning ved universitetet i Basel. Emnet er Homer.
-
Ludvig Alver, Amalie Müllers yngre bror, begynner denne sommermåneden å skrive dagbok. Han er snart 22 år gammel, og jobber som huslærer hos en prestefamilie i Stangvik, og har tenkt på det lenge, men nå skjer det altså. Han begynner med en lang innledning, der han oppsummerer sitt liv så langt, og dermed forteller mye om forholdene i barndomshjemmet. Han skriver:
"Stangvik i juni 1869
-
Henrik Ibsens mor Marichen dør, 70 år gammel. Hun har som gammel flyttet til sin datter Hedvig, blitt medlem av den lammerske menighet i Skien, og har vært rammet av en rekke slag. Forholdet til ektemannen Knud har lenge vært meget kjølig. Han drikker. Henrik er 41 år.
-
Aasmund Olavsson Vinje gifter seg med Rosa Kjeldseth, en fraskilt lærerinne som har vært gift med en lensmann.
-
I dag har Suzannah Ibsen har bursdag. Henrik tegner et gavekort til henne, med bilde av en ørn med kryss på brystet og to katter, pålydende ti daler. De to ser ut til å ha en humoristisk tone seg imellom; hans kjælenavn på henne er Katt. Han skriver også denne junidagen et langt brev til Georg Brandes. I det takker han varmt for måten Brandes har belyst hans litterære virksomhet på, han har gjort det på en måte som ingen andre har klart. Ibsen har lenge gått og formulert et svar til Brandes, et vidløftig brev som dreier seg om spørsmålet om hva som er poesi.
-
Ludvig Alver er på sommerferie på Storås i Meldalen. Han sitter og skriver i dagboken sin en fortsettelse på det han startet på i Stangvik i juli om alle gjenvordighetene han har opplevd den siste tiden:
Juli 1869
-
Henrik Ibsen skriver på nytt til Georg Brandes. Han beklager seg over Bjørnstjerne Bjørnson, som han mener er av den oppfatning at det kun fins to typer mennesker; de han kan ha nytte av, og de som kan være sjenerende for ham. Selv om han nok kan være en god psykolog overfor sine diktede personer, er han en dårlig psykolog når det kommer til de levende. Det begynner for øvrig å gå opp for Ibsen at han kanskje ikke burde ha bedt Brandes om å lese og kommentere hans De unges forbund.
-
Vincent van Gogh blir ansatt i den hollandske filialen til det franske kunsthandlerfirmaet Goupil & Co i Haag. Her blir han kjent med tidens kunst.
-
Tulla (Mathilde) Larsen blir født i Kristiania, som nummer elleve av tolv barn. Faren er vingrossist Peter Andreas Larsen, født 1822, sønn av en lensmann i Løten, og moren Mathilde Elisabeth Gløersen, f. 1828.
Tullas far kommer til å dø når hun er seks år gammel, mens moren kommer til å leve frem til 1906.
-
Leo Tolstoj, som nå er 41 år gammel, har denne sommeren fordypet seg i Arthur Schopenhauers bok Verden som vilje og forestilling. Den har gjort voldsomt inntrykk. Han skriver i et brev til en venn om hvordan han under lesningen har hatt den ene åndelige åpenbaringen etter den andre. Han legger gradvis om sin livsstil ifølge Schopenhauers asketiske form for moralisme, slik den passer de øvre samfunnslag. Dette skal etter hvert komme ti å bli en kilde til stor frustrasjon for hans kone.
-
Aasmund Olavsson Vinje trykker kjærlighetsdiktet «Der du gjekk fyre» til sin kone Rosa i bladet sitt, Dølen:
Ditt fet gjev venger til foten min.
Eg elskar lufta for anden din.
Der du gjekk fyre eg etter finn:
D’er store dynanr der du gjekk inn
Der dansar alt det som du fekk sjå.
-
Henrik Ibsen er i Stockholm, og skriver et varmt og litt klossete brev til sin søster Hedvig Stousland etter at hun har skrevet og fortalt at deres mor Marichen er død for flere måneder siden. Dette er et av det få kontaktpunktene som fins mellom ham og familien i alle årene etter at han flyttet hjemmefra som tenåring. Hedvig er en dypt religiøs person som er knyttet til den lammerske vekkelsesbevegelse. Henrik skriver: «Kjære Hedvig!? Der er gaaet Maaneder siden jeg modtog dit kjærlige Brev, - og nu først svarer jeg.
-
Ibsens De unges forbund utkommer i København.
-
Johan Sebastian Welhaven skriver et indignert innlegg i Kristinia-avisen Aftenbladet der har på det skarpeste motsier en antydning som den bergenske Lorentz Dieterichson har gjort om at Welhaven og Wergeland var omgangsvenner i den tiden de var studenter i Kristiania. Det er slett ikke sant, hevder han. Welhaven er kjent som en uvanlig sarkastisk mann, som snakker høyt og gjerne, og som ofte skaffer seg uvenner på grunn av sin evne til å rette velformulerte stikk mot alle han har noe i mot. Som foreleser ved universitetet er han veltalende og intens, om enn litt maniert.
-
Henrik Ibsens skuespill De unges forbund oppføres på Christiania Theater.
-
Georg Brandes er dette året svært opptatt av kvinnesak. Han samarbeider med Carsten Hauchs hustru Fredrikke Hauch og oversetter John Stuart Mills On the Subjection of Women (Kvindernes Underkuelse), den utkommer på dansk samme år som den engelske utgaven.
-
Amalie Müller seiler ut Christianiafjorden på vei til Australia sammen med sin kapteinmann August. Hun strever med seg selv for tiden. Det er vanskelig å være en god kristen og underdanig kone, og hun har mange redselsfylte tanker om døden og om å komme til helvete. Hun skriver et svært langt og inderlig brev til sin elskede lærer fra skoletiden, Ole Elias Holck. Det er av avgjørende betydning for henne at han tenker på henne, ber for henne, aldri glemmer henne. Brevet er skrevet i et opphøyet og dypt kristelig språk.
-
Georg Brandes leverer inn sin disputas om H. Taine ved Københavns universitet.
-
Henrik Ibsen er tilbake i Dresden etter reisen til Egypt, og skriver til sin svoger, som tar seg av hans økonomiske forretninger.
Reisen har vært som en stor, kongelig fest, skriver han, og det syns han ble trettende i lengden. Men han har ført dagbok under hele reisen, og den har har tenkt å bruke som grunnlag for en rekke reiseskildringer. Han har truffet både keiserinnen av Frankrike og Abdel Kader, emiren i Algerie, kan han fortelle.
-
Ludvig Alver er i Kristiania. Han tenker tilbake på oppholdet han nettopp har hatt som huslærer i Stangvik hos en prestefamilie, og på en utflukt han har gjort om sommeren med andre unge mennesker. Omstendelig og selvrettferdig, men med oppriktig ønske om å forstå, forsøker han å greie ut for seg selv hva som egentlig har skjedd, og hvor misstemningen egentlig kommer fra. Den dukker jo opp hele tiden.
Han skriver i dag i dagboken sin:
"Christiania. 22de December 1869.