-
Denne våren og sommeren leder den unge dansk-norske kongen Christian 4. ut på en dramatisk ekspedisjon nordover i sitt langstrakte rike. Ferden går til Vardø og deretter et stykke østover i Nord-Russland. Reisen er et dristig prosjekt; kongen seiler nordover med en orlogsflåte som består av halvparten av den danske marinen. De fleste skutene er utstyrt med flere titalls kanoner. Hensikten med toktet er å revir og skremme sjørøvere, fribyttere og andre som seiler og handler i disse farvannene uten å ha betalt toll til Danmark-Norge.
-
Kong Christian 4. og hans følge på sju skip, som på vei sørover og tilbake til København etter det store toktet nordover som har vart siden april, har fått en stjålet katt ombord. Eskadren, som består av skipene Victor, Gideon, Josaphat, Raphael, S. Michel, Hector, Duffven og Pappegøjen, har vært ute for et voldsomt uvær, og mannskapet mener at dette hekseværet har vært utsendt av en russisk samekvinne fordi en av kongens musikanter har stjålet ei katt fra henne.
-
Kong Christian 4. følge har endelig nådd Bergen etter en strabasiøs ferd langs norskekysten på vei tilbake fra toktet i nord. Når følget nå går i land i Bergen, starter kongens og hans følge en serie av festligheter som kommer til å vare ut måneden.
-
Kong Christian 4. og hans følge har slått seg kraftig løs med festligheter i Bergen den siste måneden. Nå tar de farvel med bergenserne og setter kursen mot Danmark. Det viser seg imidlertid at de må vente på god vind, slik at besøket forlenges. Noen menn fra kongens følge klatrer blant annet til topps på fjellet Lyderhorn for å undersøke hva slags planter som vokser der. Lyderhorn skal etterfolketroen ha vært samlingsplass for hekser på Valborgsnatten, Sankthansnatten og i julehelgen. Kongen drar på fisketur, og havner også i bryllup.
-
I dag seiler skadronen med sju skip endelig inn til København etter reisen nordover til Finnmark og Nord-Russland, som har pågått siden april. Siden skal det av historikere bli hevdet at når Norge fortsattt strekker seg til Nordkapp og Grense-Jakonselv, er det fremfor alt Christian 4. nordmennene kan takke for det. Hadde han ikke satt hardt mot hardt, ville vår nordlige landsdel sannsynligvis vært en del av Sverige i dag, vil det bli hevdet. Da ville mann hatt andre grenser og andre typer samfunn på Nordkalotten.
-
Det norsk-danske slaveskipet SS Fredensborg forliser utenfor Arendal på vei fra de danske vestindiske øyer til København. Skipet forliser på hjemveien etter en nesten fullført reise, der 265 slaver ble transportert fra Afrika til Karibia. 206 år senere skal vraket finnes av dykkere.
Skipet er bygget for et dansk handelskompani og har gjennomført flere turer i den såkalte trekantfarten. Slaver og sukker er de viktigste varene i denne handelen.
Skipet forliste på hjemvei etter en nesten fullført reise, der 265 slaver ble transportert fra Afrika til Karibia.
-
Napoleon Bonaparte befaler at alle havner han kontrollerer på det europeiske fastland skal sperres for britiske skip. Slik vil han knekke britisk økonomi og hindre britene i å føre krig. Denne fastlandssperringen får sørgelige konsekvenser for Norge.
-
I Nordsjøen er det forferdelige stormer denne høsten, og en rekke skip går ned, blant dem noen som Henrik Ibsens far har medeierskap i.
-
Henrik Ibsen ankommer Grimstad etter en fire dagers seilas med skipets Lykkens Prøve fra hjembyen Skien. Om tre måneder fyller han seksten. Her i Grimstad skal han være apotekerlærling hos apoteker Jens Arup Reimann, som nettopp har startet forretning i Storgaten. Betalingen er dårlig, husværet trangt.
-
Paul Gauguin er en tre år gammel fransk gutt som sammen med familien, foreldre og en søster, går ombord på et skip som skal føre dem til Peru, etter at Napoleon III har gjennomført staskupp i Frankrike. Målet er å oppsøke moren Alines rike og innflytelsesrike slektninger på morssiden.
På overfarten dør Pauls far Clovis, og Aline og barna blir boende hos den rike Don Pio i Lima i flere år.
-
August Müller, som om noen måneder skal bli Amalie Alvers første ektemann, har seilt fregatten Admiral Tromp fra Bergen til Quebec. Skipet skal komme til å ankomme Quebec den 20. juni. Det er ca 300 passasjerer om bord.
-
Amalie gifter seg med kaptein August Müller i Nykirken i Bergen. Etter bryllupsfesten går paret ombord i brudgommens seilskip, og seiler til London. Der skal skipet gjøres klar for den lange reisen til Vest-India og Mexico.
Om mange år skal hun komme til å si at hun da hun giftet seg bokstavelig talt ikke var kjønnsmoden.
-
Amalie og August Müller setter kurs for Belize i Vestindia. De kommer til å bli i Belize i ti uker.
Så seiler de videre til Jamaica, hvor de blir i fire uker.
Til sammen skal denne handelsseilasen til Karibia komme til å vare i ni måneder.Amalie er kjent blant mannskapet for å være en sjøsterk og djerv kapteinsfrue. Og hun skal komme til å skrive levende beskrivelser av sjømannslivet i flere av romanene sine.
-
Amalie Müller flytter som nygift inn i Nykirkealmenning 11 på Nordnes i Bergen.
Det er usikkert nøyaktig når hun er tilbake fra reise på August Müllers seilskip.
Hun bor i perioden frem til 1876 i Bergen i perioder mellom sjøreiser hun gjør med sin mann. Begge sønnene hennes blir født i Bergen. I en periode bor familien også på hotell.
-
Paul Gauguin går til sjøs som styrmannselev (i likhet med forfatteren Baudelaire og maleren Monet). På den første turen går båten fra Le Havre til Rio de Janeiro, og han får åpnet øynene for eksotiske land. Han føler en sterk dragning mot eksotiske steder; han tilbragte de første årene i oppveksten i Lima, Peru.
-
Amalie Müller tilbringer ti uker i Belize sammen med August, i forbindelse med deres store jordomseiling. De er invitert ut hver eneste kveld, og er også i middag hos guvernøren. Hun morer seg strålende, og skulle gjerne vært der lenger.
Hun er gravid, og regner med å reise hjem til Bergen når de kommer til London. Så aborterer hun når hun er i tredje måned. Hun sørger dypt, men skriver i et brev at hun er kommet til at det er det beste; hun er fortsatt bare nitten år gammel.
-
Amalie Müller er tilbake i London sammen med August etter å ha vært i Belize og på Jamaica. Reisen tilbake til London har tatt drøyt sju uker. Med hjelp fra August kjøper hun seg symaskin, slik at hun kan sy på antrekkene sine ombord.
Hun og August planlegger å være hjemme i Bergen kommende vinter. Nå reiser de fra London til Holmesund for å laste tømmer, siden skal de seile tilbake til London.
Hun skriver med sin prydelige skjønnskrift et brev til en kapteinskone hun er blitt kjent med under reisene:
-
Amalie og August Müller er i England og laster skipet. De skal tilbringe julen i havs. Det gruer hun for. Ettervinteren tilbringer de i Bergen.
-
Amalie Müller, som nå er 23 år gammel, tar med seg de to guttene og en barnepike til København for å møte ektemannen August der om sommeren.
Dette er en harmonisk tid i ekteskapet.Amalie har grønn silkekjole og vekker oppsikt overalt hvor hun kommer, det hender at de nødt til å ta drosje for ikke å få for stort følge, og folk ber henne i selskap selv om de ikke kjenner henne, bare for å få et glimt av henne og oppleve hennes skjønnhet.
-
Amalie Müller seiler ut Christianiafjorden på vei til Australia sammen med sin kapteinmann August. Hun strever med seg selv for tiden. Det er vanskelig å være en god kristen og underdanig kone, og hun har mange redselsfylte tanker om døden og om å komme til helvete. Hun skriver et svært langt og inderlig brev til sin elskede lærer fra skoletiden, Ole Elias Holck. Det er av avgjørende betydning for henne at han tenker på henne, ber for henne, aldri glemmer henne. Brevet er skrevet i et opphøyet og dypt kristelig språk.
-
Amalie Müller er fortsatt på reise sammen med sin mann August og guttene rundt Kapp Horn. Konfliktene mellom dem ekskalerer, og hun er i følge August sinnsforvirret i åtte dager. Hun tror hun har to hoder, og behandles av sin mann med opium elaxantia. Han melder at årsaken til lidelsen skal være hans beretttelser om sitt utesvevende liv før ekteskapet.
-
Amalie Müller er i Odessa med Augusts skip, dypt deprimert og motløs. Noen ganger er hun så redd at hun ikke engang våger å be, selv om troen så langt har vært en støtte for henne.
De religiøse kvalene er enorme.
Så får hun brev fra sin kjære lærer Ole Elias Holck fra skoletiden i Bergen. Han sender henne kjærlige og formanende ord, hun føler at det er Gud selv som taler til henne gjennom dette brevet, og tar dem inderlig til seg.
I Odessa sender hun sønnene Jakob og Ludvig til fotografen. Bildet som blir tatt av dem sender hun til sin far Mons Alver.
-
Amalie, August og de to guttene deres er på jordomseiling med fullriggeren Admiral Tromp, og har nådd til Lima i Peru.
Amalie mottar et armbånd som gave fra konsulen i Lima.
-
Amalie Müller vender i løpet av våren hjem til Bergen etter den store jordomseilingen med August og guttene.
Her, og etter hvert ute på Ask på Askøy utenfor Bergen, blir hun boende frem til 1877.
-
Amalie Müller er i Valencia. Hun skriver brev til sin gamle lærer Holck. hun er meget bekymret for en venninne som hun har fått brev fra, og som lever i de største kvaler på grunn av en synd hun har begått som barn. (Muligens seksuell lek med andre barn.)
-
Amalie Müllers far, Mons Alver, returnerer fra Amerika for å hente kone og barn. Mons Alver, Amalies far, er 55 år gammel og har kommet hjem for andre gang fra Amerika for å førsøke å få med seg sin kone Lovise og de to yngste sønnene tibake til det lovede landet.
Lovise og sønnene bor nå i Christiania. Sønnen Bernhard er 24 år gammel og arbieder på kontor, og Martin 19 og teologistudent. Martin er svært syk, antakelig med tuberkulose.Mons blir hjemme i seks måneder. Han livnærer seg som snekker. Forholdet mellom ham og Lovise er svært anspent. Så gir han opp og reiser tilbake.
-
Amalie Müller bor med de to sønnene Jakob og Ludvig, som nå er ti og åtte år gamle, på Nordnes i Bergen, mens hennes mann August er til sjøs.
Adressen er enten Knøsesmuget eller Skottegaten.
-
Camilla Collett skriver det første av sine lovede reisebrev fra Paris. Det handler om selve reisen. Hun har både stort og smått og fortelle om selve det å være på reise som enslig, aldrende kvinne -- og stor glede av å reflektere rundt sine erfaringer. Det tar to døgn å reise fra København til Paris, og det er nesten ingen ende på hvilke pinsler man må gjennomgå -- forteller hun, ikke uten humor og selvironi.
Hun skriver:
"Paris, 20. Juni 1878.
-
Knut Hamsun ankommer New York med s/s Oder. Det er skrive han vil, men først og fremst må han finne seg en jobb så han har noe å leve av.
Han kommer til å bli her i Amerika i to og et halvt år.
-
Frits Thaulow skriver brev fra Kristiania til sin venn, den svenske kunstkritikeren og litteraturhistorikeren Karl Warburg, som han har besøkt i Gøteborg året før. Warburg har invitert ham til Paris for å overvære Salonen, som åpner i mai, med Frits syns ikke han kan reise nedover nå, siden han skal ta med familien til sydligere strøk til høsten allerede. Dessuten er han svært glad i den norske våren, som nå er på full fremmarsj. Løvet spretter, og alt blir så malerisk og fargerikt, det ville være synd å reise fra dette nå.
-
Edvard Brandes er på seiltur med Frits Tahulow og stopper i Gøteborg. Her treffer han en rekke svenske radikale kulturpersonligheter, som S. Hedlund og Karl Warburg. Disse er meget skeptiske til Strindberg, som de mener er et åndløst og sjelløst menneske som burde konsentrere seg om å elske, ikke hate.
-
Edvard Brandes skriver et av mange brev til Nini Gad, som er Frits Thaulows søster, og gift med Ingeborg Thaulows bror Theodor:
"Frits, Frue og Kielland havde tilbragt nogle Dage her hos mig. De kom fra den farlige Ven, fra Skagen, hvor hele Selskabet - Fruen undtagen - havde været fulde som Alker - () Kun Frits var i lysende Flammer over de Helsingørske Skjønheder, og han satte dem ikke ringere i Brand. Saadant Hjerteknuseri har jeg aldrig set Magen til, hele Marienlyst laa for hans Fødder, naar han trak op.
-
Kristoffer Janson, hans kone Drude og barna deres har gått ombord på skipet kong Sverre og er på vei til sitt nye liv i Amerika. De får bo i sykelugaren.
Drude og barna har vært på besøk hos Drudes familie i Fana ved Bergen før reisen, mens Kristofer har vært på dikterfesten hos deres nære venn Bjørnstjerne Bjørnson på Aulestad.
Ombord på skipet er også Hans Gerhard Stub og presten Sven Oftedal, Lars Oftedals bror.
-
Henrik Ibsen og hans Suzannah har slått seg til i Molde etter å ha tilbrakt en måned i Trondheim, hvor de blant annet har vært sammen med Suzannahs stemor Magdalene Thoresen. Her i Molde tar de inn på det nybygde Hotell Alexandra. De som betrakter dem ser et tilbaketrukket og fåmælt ektepar som gjør lite av seg. Ofte kan Henrik observeres mens hans står for seg selv ved sjøkanten og ser utover fjorden -- noen ganger i timevis. Havet virker velgjørende på ham. Vittige tunger i byen mener han har mistet et kronestykke i vannet, og står og ser etter det.
-
Henrik og Suzannah Ibsen, som nå har oppholdt seg i ni dager i Kristiania, går ombord i et dampskip og seiler til København. Her har danskene lenge arbeidet med forberedelsene til besøket: Det kongelige Teatret skal vise en festforestilling av Vildanden, og forlegger Frederik Hegel har invitert til en bankett med en reke prominente gjester fra dansk litteraturliv. Det er Georg Brandes som skal holde hovedtalen.
-
Arne Garborg er i begynnelsen av denne høstmåneden på vei til Tyskland. Ombord på dampskipet til Stettin går det opp for ham at Henrik Ibsen og hans kone Suzannah er blant passasjerende. Litt utpå kvelden våger han å presentere seg for Ibsen, og også avsløre at det er han som skrev den famøse anmeldelsen av Gengangere i Dagbladet i sin tid.
-
Amalie Skram er på vei til Bergen fra København med dampskip. Hun skriver hjem til Erik om reisen. Når har de nettopp fått Norge i sikte.
-
Titanic går på et isfjell og synker i Atlanterhavet under sin jomfrutur fra Southhampton til New York City. Mer enn 1500 mennesker omkommer.
Dette er historiens største skipskatastrofen i fredstid. Det er 2224 passasjerer og mannnskap ombord.
Sjøfart
Illustrasjon