-
Foreningen Bogstaveligheden blir stiftet i København. Det er en diskusjonsklubb som først og fremst består av radikale malere, men den har også forfattere som medlemmer.
Medlemmer er for eksempel Valdemar Irminger, P.S. Krøyer, Frits Thaulow, P.C. Asbjørnsen, Erik Skram, Holger Drachmann, Edvard og Georg Brandes, Sophus Schandorph og J.P. Jacobsen og Harald Høffding.
Det første møtet blir holdt hjemme hos xylograf Hendrixen, som er en vittig type, i hvert fall denne kvelden; herrene ler så de ligger på stolene.
-
Amalie råder sin venn Valdemar Irminger til å ligge lavt i forhold til en ung kvinne som hun mener har forelsket seg i ham.
Brevet lyser ikke så rent lite av sjalusi, men også av medfølelse for den unge piken, som Amalie synes å finne det uaktuelt at Irminger skulle kunne være interessert i.
-
Amalie har ligget syk og skral hele vinteren, og nå skriver hun til maleren Valdemar Irminger. Hun forteller at hun har drømt om ham tre netter på rad, og hennes største ønske er at de to skal bli venner. Hun føler at han er en hun kan stole på.
Han burde komme og sitte litt ved sengen hennes, skriver hun. Tonen i brevet er både underdanig og insisterende. Hun vil ikke at Erik skal være der når han kommer på besøk. Ikke at Erik vil synes det er påtakelig at Irminger kommer - han liker ham svært godt - men likevel. Hun vil ha Irminger for seg selv.
-
Amalie Skram ligger syk i leiligheten i København. Hun får mange trøstende venner på sykevisitt. Hun lengter etter å se sin venn Irminger hos seg; det er så mye å fortelle, særlig det som har å gjøre med hennes elskede bror Ludvig. Hun skriver til ham:
«Hjærtens tak for De vil komme til mig. Men vent til tirsdag, hvis De kan da. Idag og imorgen og på mandag kommer her sygevisitter. Mine venner ved jo at jeg er sengeliggende, og så er de alle så søde og snille imod mig.
-
Amalie er syk og elendig og må for det meste holde sengen. Hun står kun opp for å skrive til sin venn Irminger, som hat erklært at ha er villig til å være hennes venn. Det er hun lykkelig for, for hun er så liten og elendig selv, føler hun. Hun vil absolutt ikke beundres, og det er kun en fordel at Irminger selv mener han er "tyk uvidende", skriver hun til ham.
-
Amalie Skram går på kunstutstilling i København sammen med sin venn Irminger. Hun er litt beklemt: hun har måttet unnskylde seg for at hun så heftig har omfavnet ham nylig. Hun forsikrer ham om at det kun dreier seg om søsterlige følelser.
-
Amalie Skram skriver til sin venn Irminger om sin elendige selvfølelse og sine selvbebreidelser: Hun er selv skyld i all sin ulykke. Særlig i at ekteskapet med Erik skranter.
-
Amalie har fått avskjedsbrevet fra broren Ludvig. Hun gråter og gråter når hun tenker på hvor høyt hun elsker ham, skriver hun til sin venn Irminger. Ludvig er en så fin og rik natur, og så intelligent.
Han var en stor støtte den gangen hun skulle skilles fra August, forteller hun. Hun er også ulykkelig for at hun ikke visste hvordan han har lidd i sitt ekteskap. Om hun bare hadde visst! Det er uutholdelig å ikke kunne tro på et liv etter døden. Hun husker tilbake til da de to var små sammen i Bergen.
-
Amalie har så vidt begynt på sin nye bok. Hun er hjemme i Classensgade mens Erik og Småen er på Møen og besøker Eriks bror presten. Hun er syk og nedtrykt og korresponderer ivrig med Valdemar Irminger, og får også besøk av ham.
Hun har sendt Ludvigs lille datter noen saker med moren Lovise, som har vært på besøk i tre uker. Lovise er gammel og tunghørt, men har kost seg med Johanne, forteller Amalie.
-
Amalie får et glimt av sin venn Irminger idet han kommer løpende mot et drosje, og hun får akkurat tid til å gripe hånden hans og trykke den til farvel. De skal på ferie begge to.
-
Amalie Skram har fått en pakke med broren Ludvigs dagbøker gjennom 30 år, som han selv har pakket inn og forseglet og skrevet hennes navn utenpå. Overfor sin mann Erik, som hun ikke lenge betrakter som sin mann, er hun tilsynelatende rolig. Men innvendig bryter hun sammen.
Hun betror sitt sørgende hjerte til vennen Irminger i brev.
Hun skriver:
«Min kjære ven Irminger. Det er længe siden De hørte fra mig. Jeg gik derude på Førslev, og havde det så ondt. Nej, naturligvis havde jeg det jo så godt så godt, men det var mit indre. Det "sete, afhenger af øjet der ser".
-
Amalie Skram leser i Ludvig Alvers dagbok og sørger. Hun har ligget til sengs en ukes tid. Hun syns hun har ham rundt seg hele tiden. Om natten drømmer hun om ham; han vinker til henne og vil ha henne til seg.
Hun mener han vil at hun skal dø, slik at de to kan være sammen.
Hun hadde planlagt å resie bort for å skrive, men oppgir planen; hun har jo ingen penger, og nå går det mot høst og blir trist om kveldene.
Når hun har skrevet om dagen, må hun hvile om kvelden, skriver hun til sin venn Valdemar Irminger.
-
Amalie er tilbake fra sykehuset i Øresund, men har ligget en ukes tid. Hun er dypt deprimert, og orker ikke å omgås mennesker. Den eneste hun kan betro seg til, er Irminger. Til ham skriver hun lange brev. Venner kommer for å se til henne, men hun syns bare de plager henne med sitt snakk om at hun ikke må røyke.
-
Det er julaften. Amalie og Erik Skram og deres datter Småen feirer julaften alene i leiligheten i Classensgade i Købehavn. Erik har pyntet et stort juletre for Småen, som er henrykt.
-
Amalie Skra har hatt sin datter Småen med på kunstutstilling og sett maleren Valdemar Irmingers bilder, som har gjort voldsomt inntrykk på henne. Særlig bildet av kvinnen som naken kneler i anger og ruelse, og engelen i hennes nærhet.
Hun føler seg sikker på at hun kommer til å dø, men føler samtidig at hun ikke kan, på grunn av Ludvigs dagbøker, som han sendte henne før han døde. Hun sender bunken til Irminger og ber ham instendigst om å brenne dem i samme øyeblikk som han hører at hun er død.
-
Amalie Skram har vært på Charlottenborg på kunstutstilling og har falt i staver over bildene til vennen Valdemar Irminger, P.S. Krøyer og andre. Hun skriver til Irminger om bildene hans, og om hvor elendig hun føler seg. H
un har selv vært syk flere ganger, og under en feriereise til Jylland fikk datteren Småen kusma. Nå ligger hun i influensa og bronkitt.
-
Amalie og Erik Skram har besøk av en oversetter av russisk litteratur. Amalie skriver til sin venn maleren Valdermar Irminger at hun snart vil lukke seg inne med arbeidet med fjerde del av Hellemyrsfolket.
-
Amalie Skram har hatt en god skrivesommer og er snart ferdig med sin nye bok Avkom, skriver hun i brev til venninnen Drude Krog Janson og vennen Valdemar Irminger.
Hennes mann Erik og datteren Småen har vært på landet, men nå er de kommet hjem.
-
Amalie Skram puster ut etter å ha fått ferdig sin bok Afkom, som er det fjerde bindet i Hellemyrsfolket. Hun er ikke sikker på om alt i den er godt, men helt sikker på at det fins gode ting i den, skriver hun til sin venn Valdemar Irminger. Men hun har mange pengesorger, og bekymrer seg veldig for sønnen Jakob, som det går stadig dårligere med.
Hun er også bekymret for sønnen Ludvig, siden de to brødrene bor i samme by og Ludvig forgjeves forsøker å hjelpe broren.
-
Amalie Skram er syk av bekymring etter flere våkenetter over Småen som har magekatarr med feber. Hun er så redd for å miste barnet sitt, og skriver til sin venn Valdermar Irminger om den gangen hun visste med seg selv at hun gjerne kunne ha ofret sitt eget liv for at broren Ludivig skulle bli frisk. Men nå ser det heldigvis endelig ut til å gå bedre med Småen, skriver hun.
-
Amalie er tilbake i København etter en reise til Norge. Hun skriver til sin venn Valdemar Irminger om hvordan Bjørnstjerne Bjørnson skjenner på henne for Afkom. Hun syns han på en måte har rett i sin kritikk, understreker han. Men at han ser for ensidig på livet.
Hun setter uendelig pris på at Irminger leser hennes romaner med slik kjærlig innlevelse som han gjør.
-
Amalie Skram har hatt influensa og vært sikker på at hun skulle dø. Erik har også vært syk. Og fra Kristiania har hun fått beskjed fra sønnen Ludvig om at hennes mor Lovise Alver ligger for døden, men slim på lungene og ødem.
Moren er nå 79, og Amalie har lovet henne at hun skal være der når hun dør. Men hun føler seg ikke helt sikker på at den gamle ikke vil komme seg igjen og så oppleve enda en sommer.
Amalie syns livet er tungt, skriver hun til sin venn Valdemar Irminger. Men det gleder henne at romanen Lucie nå kommer i nytt opplag.
-
Amalie har hatt middagsselskap, men følt seg elendig, fordi hun har to falske tenner som plager henne. Stemmen hennes er blitt helt annerledes, og hun kvier seg for å snakke, betror hun sin venn Valdemar Irminger i et brev.
Hun fikk disse tennen slått ut som fjortenåring, da hun var en vilter unge. De satt på tynnegullplater, og hun merket aldri noe til dem i ungdommen. Men nå plager de henne altså, selv om tannlegen sier alt vil bli bra igjen.
-
Amalie Skram er fremdeles svært nedtrykt. Men hennes venn maleren Valdemar Irminger er en god trøst for henne. Og noen ganger, i glimt, tror hun på at hun kanskje en gang skal komme til å reise seg igjen, og få skrevet noe ferdig, skriver hun i et brev til ham.
-
Amalie Skram er fysisk og sjelelig syk -- og hun skriver til sin venn Irminger at hos henne henger de to tingene alltid sammen. Hun har en dunrende hodepine, og ser mørkt på alt. Hun klarer hverken å spise eller sove. Alt er lidelse, syns hun.
Hunkan gså fortelle at hun har vært avgårde på kunstutstilling for å få se Irmingers bilder -- men den var stengt for to dager siden. Det syns hun er typisk hennes uflaks.
-
Amalie Skram er irritert på Irminger fordi han ikke alltid kommer når hun ber ham. Hun setter ham på plass i et brev. Hun ber ham også om å fortsette å passe på pakken med hennes bror Ludvigs dagbøker for henne.
Hun planlegger å begynner å jobbe med dagbøkene til høsten. Nå skal hun og Småen snart reise en tur til Førslev. Hun er i elendig humør, og ved elendig helse, skriver hun i brevet.
-
Erik Skram kommer hjem fra Amerika. Reisen har ikke helt gått etter planen. Han har riktignok opprettet utvalg eller avdelinger i 11 av de største amerikanske byene, og holdt foredrag om danske forhold og om foreningens program om å samarbeide over havet med forretningslivet, men de utvandrede danskene har ikke helt vist forståelse for ideen om eksport og import mellom Danmark og USA som Erik bringer med seg.
-
Amalie har en fornemmelse av at Irminger er forelsket. Han så så lykkelig ut da hun så ham sist. Hun sender ham et brev og trygler ham om å fortelle henne om hun har rett. Først når hun vet, kan hun få ro i sjelen, skriver hun. Hun understreker sin grenseløse tillit til ham.
-
Amalie Skram er dypt bekymret over Småen, som er syk. Hun kan nesten ikke stå på bena, og er gul i ansiktet, skriver hun til sin venn Irminger. Doktor Feilberg, som er famliens huslege, frykter lungebetennelse.
Hvis Småen nå dør, kan hun selv også få slippe å leve, skriver Amalie. Det er kun tanken på at hun ikke må volde Småen sorger, som holder henne selv i live.
Småen har likevel skrevet et takkebrev til Irminger og ett til sin bror Ludvig, med takk for oppmerksomheten på bursdagen.
-
Amalie Skrams depresjon er om mulig enda dypere. Hennes mann Erik, som hun intenst ønsker skilsmise fra, nøler fortsatt med å flytte ut sakene sine fra leiligheten. Amalie sliter med alle slags fysiske og sjelelige plager, kan ikke sove uten på sovemedisinen cloral, og klarer heller ikke å spise.
Dessuten har tjenestepiken hennes, som hun stolte sånn på, etter hennnes oppfatning vist seg å være en durkdreven tyv og bedrager, skriver hun i brev til sin venn Irminger. Så hun er nå oppsagt, og Amalie må klare seg med en kone som kommer om formiddagen.
-
Amalie Skram er sengeliggende og fortvilet, men må komme seg på bena, siden hun ikke lenger har noen tjenestepike, skriver hun til sin venn Irminger. Hun vil så gjerne få komme inn til Irminger en tur og få snakket ut om alt hun tenker på. Hun mener at piken hun nå har sagt opp, har rundtstjålet henne, og blant annet stukket av med alt brevpapiret hennes. Derfor skriver hun på lapper.
-
Amalie Skrams venner Valdermar Irminger og Ane Cathrine og Georg Achen samarbeider om å passe på henne. Selv skriver Amalie til Irminger at det er som om det faller byrder fra henne når hun tenker på at hun ikke lenger skal måtte være gift med Erik.
-
Amalie strever med å få kastet Erik ut av leiligeten. Hun har ansatt en ny pike fra første desember, men Erik har ennå ikke funnet seg et nytt sted å bo. Han vil bli boende hos henne, men det setter hun seg imot på det meste bestemte. Hun syns denne mellomtilstanden er uutholdelig, skriver hun til sin venn Irimnger.
-
Amalie Skrams nye tjenestejente har stukket av etter fire dager i tjenesten, og etter at noe har skjedd som Amalie ikke vil nevne i sitt brev til vennen Irminger.
Med skillsmissesaken er det lite fremgang, for Erik nøler. Amalie og Eriks venninne Ane Cathrine Achen gjør alt hun kan for å hjelpe til, og når nå bare en ny pike er på plass, skal Amalie og Småen reise ut til dem for å få hvile.
-
Amalies roman Julehelg utkommer i København. Den har hun basert på broren Ludvigs dagbok, som hun mottok etter hans død.
Det har vært en lang og tung sorgprosess å lese seg gjennom dagboken, som strekker seg over tyve år, og som jo også omhandler deres felles barndom i Bergen.
Ludvig døde som en ulykkelig mann, og har betrodd seg til Amalie om sine sorger, blant annet om det ulykkelige ekteskapet med Lolly. Det er først og fremst i kjærlighetssaker at han har følt seg sveket av livet.
-
Amalie og Småen er tilbake i Classensgade etter et opphold hos Achens. Erik har flyttet ut. Amalie er full av kvaler over hvorvidt hun har rett til å kreve skillmisse når han ikke vil, men hun føler det er nødvendig for at hun skal redde sitt liv.
Hun og Småen har hatt en fredelig dag med lekselesing og strikking. Amalie anklager sin venn Irminger for at han ikke har kommet og besøkt henne mens hun var hos Achens. Og hun er livredd for at han skal gi henne opp og fjerne seg fra henne.
-
Amalie Skram har nektet seg hjemme for Irminger, som på oppfordring har kommet for å besøke henne. Hun følte seg ikke fin nok i sin gamle morgenkjole.Hun føler seg sjuskete og er ikke pent kledt - og det vil hun være når hun viser seg for ham, skriver hun til ham i et brev.
Det er så mye å ordne i leiligheten, og hun har gått rundt og ordnet i kaoset. Hun ber ham instendig om å komme igjen, men da må han huske å gi beskjed på forhånd, så hun kan være forberedt, insisterer hun.
-
Amalie Skram ligger til sengs med vonde sår på benet. Ingeborg Krog Janson har flyttet inn. Det er Amalie glad for. Men hun har ikke hørt fra sin venn Valdemar Irminger på lenge, og hun er full av engstelse for at han skal ha støtt henne fra seg på grunn av episode som hun ikke beskriver nærmere, men som tydeligvis har vakt en del oppsikt.
-
Amalie Skram tilbringer påsken på Førslevgaard mens Erik har med seg Småen til sin bror presten på Møen. Hun har måttet holde sengen i tre dager på grunn av det vinde benet.
Hun skriver kjærlig til Irminger om at han er som en bror for henne; en bror som lenge har vært borte fra henne, men som nå er tilbake.
-
Amalie Skram er tilbake i Classensgade etter påskeferien på Førslev. Ingeborg Janson, datter av hennes venner Drude og Kristofer Janson, som har flyttet inn som leieboer for å hjelpe med økonomien og det praktiske for Amalie, støvtørker alle Eriks bøker ut av vinduet, pakker dem inn i avispapir og legger dem i esker.
-
Amalie skriver til Jacob Hegel om at hun skriver på sin store bok, selv om benet ikke er bra. Hun ber om forskudd -- og det får hun; 400 kroner. Hun er stolt over at hun klarer å skjøtte sin egen økonomi.
-
Amalie sitter oppe om natten og skriver sitt andre brev til Irminger. Hun skriver om hvordan han for henne nesten er i ferd med å gå i ett med hennes bror Ludvig, som er det eneste av hennes døde som hun fremdeles sørger over.
Ludvig var så uendelig god, og hun selv er et så dårlig menneske, skriver hun. Hun forteller om en episode fra de fire årene de levde sammen i Fredrikshald, da han en kveld satt og gråt i stuen fordi han hadde vært urettferdig mot henne. Den gangen kysset hun ham mildt på pannen, og følte at hun ble et bedre menneske etter det.
-
Amalie skriver et brev til sin venn Irminger og takker ham for at han skjenner på henne og sier at hun er ujevn og urolig. Hun er enig med ham, men mener at det er umulig for et menneske å skape seg om, og at alt er underlagt lovene, hvilket betyr måten man er satt sammen på, og konsekvensene av de valgene man har tatt og konsekvensene av ens handlinger.
Hun tror det kommer til å komme en ond tid for henne nå, Men kanskje hun kommer til å komme seg gjennom den også? skriver hun.
-
Kristofer Janson er i København og har holdt foredrag. Han vil gjerne bo hos Amalie Skram, hvor hans datter Ingeborg jo også bor.
Amalie leser hans bok Lys og frihed, og den gjør voldsomt inntrykk på henne. Hun skriver på romanen Avkoms fortsettelse, det som skal bli det femte bindet i serien om Hellemyrsfolket, men har ikke noe eksemplar av boken selv, og lurer på om hun kan be en venn om å få låne hans eksemplar. Hun tenker svært mye på sin venn Irminger.
-
Amalie er på Førslev på sommerbesøk sammen med Småen. Benet hennes er fremdeles ikke bra, men bedre. Hun skriver til sin ven Valdemar Irminger om hva hun tror vil skje henne etter døden: Hun vil nok ikke komme til det samme stedet som han og hennes mor umiddelbart, men havne i støpeskjeen, som i Peer Gynt. Men hun stoler helt på at det som må skje med henne, kommer til å skje, og at det er en høyere styrelse med alt, skriver hun.
Om besøket hun nettopp har hatt av venninnen Drude Krog Janson, skriver hun:
-
Amalie Skram har stengt seg inne i lang tid for å skrive. Når hun arbeider, må hun skjerme seg for alle ytre inntrykk, skriver hun til sin venn Irminger. Men hun plages likevel stadig av gjester som vi komme på besøk, og synes ikke hun kan si nei. Og Ingeborg Krog Janson, som bo rhos henne som leileboer inviterer også mange gjester.
-
Amalie skriver. Hun syns fremdeles livet er et slit og en byrde, men datteren Småen gleder henne så usigelig, og det fins dessuten så mange kjærlige mennesker rundt henne, skriver hun til sin venn Valdemar Irminger.
I dag, på et ærend i byen, møtte hun fire stykker som snakket kjærlig til henne, og det gjorde uutslettelig inntrykk, skriver hun. Hun føler seg sikker på at dersom det ikke hadde vært fordi det var Guds vilje at hun skulle leve så lenge Småen trengte henne, ville hun vært død nå.
-
Amalie planlegger stort middagsselskap for tyve mennesker. Hun skriver til sin venn Valdemar Irminger om hvordan hun planlegger alt.
-
Amalie Skram har ligget til sengs med kraftig forkjølelse etter å ha stått i det kalde kjøkkenet og laget sin egen middag i lang tid, på grunn av pikemangelen. Men nå er endelig en ny pike på plass skriver hun i brev til sin venn Valdemar Irminger.
-
Amalie er opprørt etter at hun har skrevet en aritkkel i Politikken som har vakt stor forargelse, særlig hos hennes venn Georg Achen. Hun har tydeligvis fått mange kommentarer, blant annet fra hennes gode venn Irminger.
-
Amalie vil ikke høre mer snakk om sin aritkkel i Politikken. Hun er dypt skuffet, både over seg selv og over sine medmennesker.Nå vil hun trekke seg helt tilbake fra verden og bare skrive. Når hun skriver, når nemlig ikke verden henne, skriver hun i brev til in venn Irminger.
-
Amalie Skram er innlagt på hospital i Willemoesgade i København for en forferdelig hoste.
På julaften skal datteren Småen og Ingeborg komme opp til henne en times tid. Romjulen skal hun tilbringe i Hornbæk, hos dr Reiersen.
De siste par dagene har Amalie følt seg litt bedre, og det gjør henne glad. Hun tenker mye på sin venn, maleren Irminger, og på at det er så velsignet at han er EKTE, skriver hun til ham.
Men han har også skrevet noe kritisk om henne i et brev, og det gjør henne fortørnet.
-
Amalie er i dårlig form. Hun skriver til sin venn Valdemar Irminger: "Jeg vilde, vilde absolut se Frits Thaulow hos mig, han som gjennem meget mer end 30 år har været mig så god og trofast en ven, og sammen med sin hustru har vist mig en så stor gjæstfrihed. Altid. Altid. Det var kun så sørgeligt at selskabet sagt: endnu er jeg ikke i orden. Efter det selskab, hvor jeg så forferdelig gjerne vilde havet dig og Ingeborg med, hva jeg måtte opgive af mangel på plads, spisestuen er meget mindre end min forrige - efter det selskab var jeg meget dårlig, hvad jeg også havde været før selskabet.
-
I København holdes en minnehøytidelighet for Amalie i Studenterhuset. Salen er pyntet med norske farger og full av mennesker og blomster. August Enna har komponert en ouverture, og Viggo Stuckenberg har diktet en sang. Alle synger med.
Poul Levin holder minnetalen, og Betty Nansen leser et dikt skrevet til anledning av L.C. Nielsen. Sudenter med hvite skjerf er marsjkalker. Salen er pyntet under veiledning av kunstneren Rasmus Christiansen. Alle gassbluss langs veggene er tent, men ikke i de store buelampene midt i salen.