
-
I dag blir Dorothe Engelbretsdatter født i Bergen. Faren hennes er Engelbret Jørgenssøn, han er sogneprest ved byens domkirke.
Dorothe kommer til å bli kjent som Norges første kvinnelige forfatter. Hun kommer til å skrive og utgi salmer, leilighetsdikt og rimbrev.
-
I Christiania blir det i år etablert et boktrykkeri. Det får en levetid på et par år. I hele landet bor det ikke mer enn ca 400 000 mennesker, og i byene til sammen i underkant av 30 000. Grunnlaget for en norsk bokproduksjon er altså temmelig skrint.
Men interessen for bøker er stigende, den vitner om at skrivelystne lærde i Norge ønsker å gjøre det enklere å få publisert bøkene sine, selv om kretsene er temmelig lukkede, og de stort sett er henvist til å skrive for hverandre.
-
Dorothe Engelbretsdatter, som er prestedatter fra Bergen, gifter seg med sin fars kapellan, Ambrosius Hardenbeck, som er sønn av en tysk organist i Bergen. Ambrosius er 31 år gammel.
Dorothe har oppholdt seg her i Københvan i fem år nå. Opprinnelig kommer hun fra Bergen. Sammen kommer Dorothe og Ambrosius til å få ni barn sammen. Dorothe kommer til å overleve dem alle. Hun kommer til å leve i mange år i Bergen som presteenke og salmedikter.
-
I år utgir Dorothe Engelbretsdatter, som nå er blitt 44 år gammel, sin første samling av åndelige sanger. Mange tviler på at en kvinne kan skrive så bra som hun gjør, så det hevdes av enkelte at det er hennes mann som har skrevet salmene.
-
Dorothe Engelbretsdatters mann Ambrosius, som er prest, dør, 63 år gammel. Dorothe, som nå er femti, skriver i sørgetiden diktsyklusen Taare-Offer, som har motiv fra Lukas-evangeliets kapittel 7,36-50 («synderinnen i fariseerne hus) i forbindelse med en andaktsbok av Heinrich Müller med en lignende tittel
-
I dag blir Ludvig Holberg født i Bergen. Moren hans, Karen Lem, tilhører det bedre borgerskapet i byen, mens faren, Christian Nielsen Holberg, har steget fra enkel bakgrunn til stilling som oberstløytnant ved Bergenshus festning. Han kommer til å dø i løpet av det kommende året, mens Karen kommer til å dø når Ludvig er elleve.
-
Det begynner å komme et visst marked for distribusjon av bøker i Norge. I byene er det etter hvert kommet faste bokhandlere, men mesteparten av boksalget foregår via omreisende bokførere, eller gjennom utsendinger fra danske bokhandlere. Etter hvert er konkurrane blitt mellom disse blir skarpere.
I år blir bokhandlernes privilegier opphevet. Heretter får de omreisende bokførerne anledning til å også å selge bøker i byene, og det betyr at det lesende publikum får et større tilbud av bøker.
-
Dette året utgir presten Petter Dass diktverket Nordlands Trompe. ler et topografisk hyllestdikt ti Nordland, som Petter elsker.
-
I år utkommer boken Beskrivelse over Finnmarkens Lapper. Forfatteren er presten Knud Lem, som allerede lenge har stått som den viktigste kjenneren av samisk språk og kultur i Danmark-Norge. Han er en ivrig tilhenger av Thomas von Westen og hans misjonsvirksomhet i Finnmark, og har selv virket som misjonær blant samene i over 10 år.
-
Johann Wolfgang von Goethe forelsker seg i prestedatteren Friederike Brion fra landsbyen Sesenheim. Forelskelsen utløser en rekke dikt som betyr en revolusjon i tysk litteratur. Diktenes rytmer og bilder er underlagt en spontan språkkraft som legger alle regler og alt kunstig koketteri bak seg.
-
Johann Wolfgang von Goethe har vært syk lenge, men er nå endelig frisk og kan gjenoppta sitt studium. Han reiser nå til Strassburg. Her opplever han gotikkens ånd gjennom studiet av den berømte katedralen.
Han treffer Johann Gottfried von Herder som vekker hans interesse for folkevisen, for Homer, Pindar og Shakespeare. Ved Herders hjelp frigjør han seg fullstendig fra rokokkopoesiens konvensjonelle og upersonlige stil og finner frem til det skapende jegs subjektive følelse som kilden for en ekte diktning.
-
Johann Wolfgang von Goethe oppholder seg i Wetzlar og forelsker seg i Charlotte Buff, som er forlovet med hans venn J. Kestner. Etter noen måneder flykter Goethe fra Wetzlar og sin ungdoms store kjærlighet. Om disse hendelsene skriver han brev- og dagbokromanen Die Leiden des jungen Werthers (1774, norsk overs. Den unge Werthers lidelser, 1915).
-
Johann Wolfgang von Goethe skriver den første Faust-versjonen, Urfaust, hvor Sturm und Drang-tidens frihetspatos og sosialkritikk (Gretchen-tragedien) er de bærende elementer.
-
Johann Wolfgang von Goethe utgir dramaet om frihetshelten, den frankiske ridderen Götz von Berlichingen, som viser tydelig innflytelse fra Shakespeare. Verket gjør et dypt inntrykk på tidens ungdom. Dets frihetspatos, dets levende persontegning og fremfor alt heltens kamp mot øvrighetens skinnkultur bestyrker den unge generasjonen i dens egen opposisjon mot samfunnsordningen. Dramaet utgjør et høydepunkt i Sturm und Drang-tidens diktning.
-
Johann Wolfgang von Goethe utgir Den unge Werthers lidelser. Werthers kjærlighetslengsel, hans ekstatiske opplevelse av natur og landliv, av barn og de enkle mennesker av folket, hans ulykkelige kjærlighet til Lotte, er typiske for genitidens subjektive livsorientering. Men verket inneholder også en skarp samfunnsanalyse. Werthers selvmord er ikke utelukkende et resultat av ulykkelig kjærlighet: som borgerlig individ går han til grunne innenfor et samfunnssystem som ikke kan gi hans følelsesrikdom og fantasi noen utfoldelsesmulighet.
-
Johann Wolfgang von Goethe er 26 år gammel og bryter igjen opp fra Frankfurt, og tar imot en innbydelse fra hertug Karl August av Sachsen-Weimar om å komme til Weimar. Han skal komme til å bli her til sin død.
I Weimar blir Goethe en ledende embetsmann. Han arbeider med veibygging, gruvedrift, hær- og skolevesen og statsfinanser. Avgjørende betydning for hans videre utvikling som dikter får hans vennskap med Charlotte von Stein. Hun er 7 år eldre enn ham, gift med en respektert hoffmann og mor til 7 barn. Under hennes innflytelse finner Goethe frem til likevekt og harmoni.
-
Johann Wolfgang von Goethe er i Italia. Han er snart førti år gammel, og tar frem igjen stoffet fra fragmentet om Gretchen i Urfaust. Han skal komme til å utgi et nytt Faust-fragment i 1790, hvor de fleste av scenene fra førsteutkastet er med, om enn i sterkt bearbeidet form.
-
Johann Wolfgang von Goethe blir venn med Friedrich von Schiller. Vennskapet varer til Schillers død i 1805, og utløser en ny produktiv periode for Goethe. Brevvekslingen mellom Schiller og Goethe er et av de mest verdifulle dokumenter fra denne tiden. Stadig oppmuntrer Schiller sin venn til å fortsette arbeidet med Faust-stoffet.
-
Johann Wolfgang von Goethe utgir Wilhelm Meisters Lehrjahre (179596, norsk overs. Wilhelm Meisters læreår, 2003). Verket har som sitt sentrale tema individets harmoniske utvikling i møtet med samfunnet og med livet. Det får stor innflytelse på 1800-tallets romankunst.
-
Johann Wolfgang von Goethe blir sterkt oppfordret av sin venn Schiller, som er motstander av fragmenter, til å gjøre ferdig sitt Faust-fragment. Han gyver løs på stoffet igjen.
-
Johann Wolfgang von Goethe utgir det idylliske epos Hermann und Dorothea (norsk overs. 1903), hvor han gir et bilde av det tyske borgerskaps orden og fellesskapsfølelse som en motsetning til den oppløsning og det anarki som har fulgt i kjølvannet av den franske revolusjon.
-
Alette Thaulow gifter seg med Nicolai Wergeland i Christiansand. De er begge 27 år gamle. Nicolai skriver på en selvbiografisk roman i to bind. De to har et selskapelig liv i byen, de er begge opptatt av billedkunst, han er en habil tegner. De er dessuten levende opptatt av barn begge to. Han er dessuten opptatt med å skrive: en humoristisk og lett spottende selvbiografisk skisse av en roman i Sterne-stil, påbegynt under hans studieår i København, det første bindet er allerede utkommet. Siden skal han komme til å skamme seg over dette verket, han skal komme til å ville seg det ugjort.
-
Goethes Faust, første del, utgis. Hovedpersonen i dette verket er doktor Faust, som vil utforske tilværelsens gåter, og blir dratt mellom Mefistofeles og den uskyldige Gretchen, som han driver til barnemord og fengsel.[1]
Verket kommer til å bli beskrevet som «et av de fremste verk som er skrevet om menneskelige ambisjoner, lengselen etter å vite, se og oppleve mer enn det som kan rommes i et kort liv»
-
Johann Wolfgang von Goethe utgir første del av Faust. Verket bærer preg av sin mangslungne tilblivelsesprosess. Man merker tydelig skjøtene i teksten, og tydelige stilskift som viser at teksten er blitt til til ulike tider. Logikken i handlingen henger heller ikke helt på grep: for eksempel føder Gretchen sitt barn etter tolv dagers svangerskap.
-
Goethes Faust, første del, utgis. Hovedpersonen doktor Faust ville utforske tilværelsens gåter, og ble dratt mellom Mefistofeles og den uskyldige Gretchen, som han drev til barnemord og fengsel. Verket har blitt beskrevet som «et av de fremste verk som er skrevet om menneskelige ambisjoner, lengselen etter å vite, se og oppleve mer enn det som kan rommes i et kort liv»
-
Johann Wolfgang von Goethe begynner på sin selvbiografi Aus meinem Leben. Dichtung und Wahrheit (norsk overs. i utvalg Diktning og sannhet, 1954), hvor han ser sitt liv i sammenheng med utviklingen innenfor tysk kunst og litteratur. Etter Schillers død i 1805 føler han seg ensom.
-
Johann Wolfgang von Goethe utgir romanen Die Wahlverwandtschaften (1809, norsk overs. Valgslektskapene, 1996). Her analyserer Goethe de nedbrytende krefter som ligger i menneskets lidenskaper og fremholder ekteskapets verdi som en moralsk ramme for menneskelivet.
-
Georg Wilhelm Friedrich Hegel treffer tilfeldigvis sin ungdomsvenn Schelling i Nürnberg. I sitt hovedverk Åndens fenomenologi som har har utgitt i 1807, har Hegel frigjort seg fra vennen Schellings innflytelse, og i fortalen har han spottet Schellings tanker om sinnets gjæring, som han vil erstatte med tankens klarhet. For ham var denne kritikken saklig ment, men Schelling tok det ille opp den gangen, og kontakten ble brutt mellom de to.
-
Det er nyttårstider, og den unge jusstudenter Conrad Nicolai Schwach utgir en antologi som han kaller Nor, med bidrag fra tyve norske poeter i alle aldre. En av dem er den unge russen Maurits Hansen. I dagboken sin skriver Jacob Aall: "Den unge student Hansen, er blant alle Apollos yngre sønner her i Norge, den jeg gladest tilraaber: macte virtute esto!
-
Lord Byron, Mary Wollstonecraft Godwin, Percy Bysshe Shelley og John Polidori, som er Byrons private lege, er samlet i tre dager i Villa Dioati ved Geneve-sjøen i Sveits. Det regner og stormer. De forteller hverandre historier. Byron er skandalisert på grunn av sin skilsmisse og ryktene om hans forhold til halvsøsteren. Han har forlatt England i bitterhet etter alle ryktene om ham, og skal aldri vende tilbake. Han har nettopp truffet poeten Shelley, som er på reise med sin kommende kone Mary Godwin. Marys stesøster Claire Claremont er også til stede.
-
Anne-Louise-Germaine de Staël dør i Paris, 51 år gammel. Hun har vært sin samtids mest kjente kvinnelige intellektuelle. For få år siden har hun giftet seg med en mann som er halvparten så gammel som henne, han døde kort tid etter henne. Hun har levd et eventyrlig liv som fransk forfatter og salong vertinne, vært en forkjemper for den liberale republikken og for kvinners rettigheter, og en åpen motstander av Napoleon Bonaparte. Hun har stått kong Carl Johan nær, og vært en innflytelsesrik propagandist i kampen mot Napoleon, som forviste henne fra Frankrike.
-
Johann Wolfgang von Goethe er en aldrende mann på sytti år som bor i Weimar og utgir verket West-östlicher Divan. Her er han inspirert av den persiske dikter Hâfez, og av kjærligheten til Marianne von Willemer. Goethe formidler her i en ny form og språkdrakt sin egen livsvisdom og kjærlighetslengsel og opplever sin egen eksistens som en del av en større livsprosess.
-
I dag utkommer første nummer av Morgenbladet i Christiania. Det er pressemannen og teologen Niels Wulfsberg som står som redaktør. Med seg i redaksjonen har han tremenningen sin, Maurits Hansen, som i år er 25 år gammel, og allerede har opparbeidet seg et navn som forfatter og lyriker. Som redaktør for avisens søndagsnummer får Hansen anledning til å publisere sine skjønnlitterære tekster.
-
Johann Wolfgang von Goethe utgir romanen Wilhelm Meisters Wanderjahre (182129; norsk overs. Wilhelm Meisters vandreår, 2006). Her utvider han perspektivet fra Wilhelm Meisters Lehrjahre. Det høyeste mål er ikke lenger personlighetens utfoldelse og utvikling, men det å gå opp i fellesskapet og inn i tjeneste for andre.
-
Lord Byron er en mann på 33 år som på slår seg ned i Ravenna. Han har en affære gående med en tyveårig grevinne, Theresa Guiccioli. Han skriver de historiske verstragediene Marino Faliero og Sardanapalus og det dramatiske diktet Cain, hvor han forsvarer menneskets opprør mot en tyrannisk Gud. Cain utgis samme år. Det handler om historien om Cain og Abel, sett fra Cains perspektiv. Cain nekter å være med familien å prise Gud, og anser sin dødelighet som en urettferdig straff for at Adam og Eva spiste av kunnskapens tre.
-
Johann Wolfgang von Goethe skriver for siste gang en mektig kjærlighetslyrikk, Marienbader Elegie, hvor den 74-årige Goethes kjærlighet til den 17-årige Ulrike von Levetzow er fastholdt i udødelige dikt, preget av resignasjon og selvovervinnelse.
-
Maurits Hansen utgir en bok med noveller under betegnelsen Skizzerede, nationale Fortællinger, der handlingen er lagt til ulike steder i Norge. Handlingen i Bergmannen er lagt til Kongsberg, som er en av tidens viktige industri- og gruvebyer. Det kommer senere til å bli stilt tvil om forfatteren egentlig har vært i Kongsberg før han skrev novellen, men på grunn av byens betydning fant han det antakeligvis naturlig å legge handlingen hit. Og om et års tid kommer han til å flytte til Kongsberg, og slå seg ned der som skolemann.
-
Johann Wolfgang von Goethe er en mann på 77 år i Weimar som skriver i dagboken sin at heretter skal fullførelsen av andre del av Faust være hans hovedbeskjeftigelse. Den skal bli omtrent dobbel så lang som første del.
-
Henrik Wergeland skriver i et brev til sin venn Ludvig Malthe at han er i ferd med å starte på det som skal bli verket Mennesket, skapelsen og Messias. Det skal bli et av de dristigste, størst anlagte verk i nordisk litteraturhistorie.
-
Maurits Hansen, som nå er i begynnelsen av tredveårene, og skolebestyrer på Kongsberg, utgir novellen "Novellen". Den har en uhyggelig handling, og tar utgangspunkt i en gruppe menn, der forfatteren selv er en av dem, som diskuterer stoff til noveller.
-
Peter Andreas Heiberg utsender fra sitt eksil boken Enevoldsmagtens Indførelse i Dannemark i Aaret 1660 - Historisk og kritisk Undersøgelse, med mottoet fra William Shakespeares «Something is rotten in the state of Denmark» på tittelbladet. Boken er en kritikk av eneveldet i Danmark - spesielt med henblikk på behandlingen av Norge som han føler tilknytning til. Dessuten inneholder den en meget detaljert kritisk gjennomgang av trykkefrihetsforordningen av 1799. Boken blir forbudt i Danmark.
-
Alfred Tennyson er en ung mann som har begynt på Trinity College i Cambridge, hvor han er blitt medlem av et hemmelig selskap kalt «Cambridge Apostles». Her på Cambridge møter han Arthur Henry Hallam, som blir hans beste venn, forlovet med hans søster, og som han skal skrive et sørgedikt til når vennen dør som ung mann noen år senere. Dette diktet skal komme til å bli svært berømt.
-
Wolfgang Amadeus Mozarts biografi, redigert av Georg von Nissen, som har vært gift med Mozarts enke Constanze, kommer ut. Det er nå to år siden von Nissens døde. Biografien er basert på hittil uutgitte brev fra Mozarts søster Nannerl, og er ferdigredigert av hans enke Constanze. Hun har dedikert den til dronning Marie Sophie Frederikke. På forlagets subskripsjonsliste står 30 dansker, blant dem Waagepetersen, Brun og Weyse.
-
Christian Winther utgir motstrebende sine romantisk anlagte dikt i diktsamlingen Digte. Publikum er betatt av disse åndfulle diktene om kjærlighet og forelskelse.
-
Johann Wolfgang von Goethe blir kjent med den unge Johann Peter Eckermann, som blir hans sekretær. Eckermann skal senere komme til å utgi sine samtaler med Goethe og på den måten gi et innblikk i den gamle Goethes liv og tankeverden.
-
I dag fullfører Henrik Wergeland, som snart fyller 22 år, verket Skabelsen, Mennesket og Messias. Det kommer til å bli utgitt til sommeren, i begynnelsen av juli dette året. Omslagsbildet kommer til å være tegnet av Johan Sebastian Welhaven.
Verket er et grensesprengende verdensdikt; det mest omfattende diktverk som så langt har kommet ut i Norden. Det består av monologer, dialoger, korsanger og dramatiske opptrinn.
-
Johan Sebastian Welhavens første dikt i disputten med Henrik Wergeland kommer anonymt på trykk i avisen Morgenbladet, i form av et kraftig angrep der Wergelands diktning blir karakterisert som avsindig, preget av mørke feberdrømmer og en hån mot "Helligdommens Glands". Han beskylder dikteren for å mistet fornuften, og spår at diktet snart vil bli glemt. Det er fullt av mørke feberdrømmer og umoralske gemenheter, for eksempel en skildring av en kvinne som kommer til Pans tempel. Hun vil inn til bukken man holder der, hennes blod syder av elskov til den.
-
Christian Winther, som er en folkekjær dansk poet, går inn i en dypt religiøs periode når moren dør. Han bestemmer seg for å bli prest, og holder i det stille prekner i kirker i København. Men så arver han en stor pengesum fra sin onkel, og legger i stedet ut på en reise i Europa, der han lever som en stormann og bruker enormt mye penger.
-
Victor Hugo utgir Ringeren fra Notre Dame. Det er en roman i romantisk-gotisk stil.
-
Henrik Wergeland er i disputt og blir utsatt for en bakvaskelseskampanje. Han skriver artikkelen Et nødvendigt Ord i Morgenbladet.
-
Johann Wolfgang von Goethe har avsluttet arbeidet med Fausts andre del. Han er 82 år gammel, og overmåte lykkelig over å ha nådd dette målet, som han har strebet mot så lenge. Det han har igjen av livet, anser han nå at han kan se som en ren gave. I grunnen er det helt likegyldig om han gjør noe, eller hva han gjør, tenker han.
-
Johann Wolfgang von Goethe er en gammel mann på 83 år, og det er bare noen uker til han skal dø. Han bryter forseglingen av pakken med sine skrifter, og skriver i dagboken at han er begeistret ved tanken på nye ideer til hvordan han skal få behandlet noen av de sentrale temaene i Faust, som han har behandlet for lakonisk, bedre. Men han får likevel ikke gjort mer. Verket forblir altså ufullført. Han utgir sin Helena i begynnelsen av sine samlede verker, og lar det være noen hvite sider igjen på slutten. Der står det: Fortsettelse følger.
-
Henrik Wergeland utgir For Almuen nr. 6, Normandens Katechisme (som bl.a. inneholder den såkalte Småguttenes nasjonalsang, Vi ere een Nation, Vi med), samtidig med farsen Om Smag og Behag man ikke disputere. I den lar han satiren gå ut over tidens danomani, det danskspråklige Christiania Theater og Welhaven-partiets (den såkalte "troppens") angivelige forakt for norsk språk og diktning.
Welhavens motangrep mot Wergeland blir trykt i mars/april. Og Wergeland svarer.
-
Henrik Wergeland følger sine foreldre og søsteren Camilla i et selskap der også erkefienden Welhaven er til stede. Welhaven har i juli utgitt en sterkt nedsettende bok med tittelen Henr. Wergelands Digtekunst og Polemik ved Aktstykker oplyste, og da bladet Vidar begynner å komme ut i august, starter Wergeland der en serie kritiske innlegg mot Welhaven-kretsens danomani. Men noe direkte svar i bokform gir han ikke; det tar hans far seg av i boken med den lange tittelen, Retfærdig Bedømmelse af Henrik Wergelands Poesi og Karakteer. En æsthetisk-polemisk Afhandling foranlediget ved J. S.
-
I Arendal utgi den norske presten og folkeminnesamleren Andreas Faye boken Norske Sagn. Faye har for et par år siden vært på en stor reise i Europa, der han blant annet har fulgt forelesninger av filosofen Schleiermacher og besøkt Goethe i Weimar. Boken hans er den første folkloristiske boken som utkommer i Norge, og målet med den er å hente opp fra folkedypet viktig kulturstoff som kan brukes i kampen for norsk selvstendighet.
-
Nicolai Wergeland går i disputt med dikteren Welhaven og hans venner. Han går hardt ut, med å oppfordre til at Welhavens dikt "Norges Dæmring" offentlig brennes.
-
Henrik Wergeland utgir diktet Spanjolen, som er inspirert av Wergelands harme over den spanske kongen Ferdinand 7s tyranni. Det er tilegnet vennen Robert Major, en irsk flyktning etter oppstanden der 1798. Ingen kan nå være i tvil om Wergelands radikale og samfunnsbevisste engasjement.
-
Flora Tristan, som skal komme til å bli Paul Gauguins mormor, er blitt tredve år gammel og anbringer sin datter Aline, som skal komme til å bli Gauguins mor, på et pensjonat i Angouleme, mens hun selv seiler ut fra Bordeaux til Peru.
-
Oehlenschläger, den danske dikteren, er på besøk i Norge. Han er først i Christiania, hvor det er store festligheter til hans ære. Så reiser han videre til Bergen. Wergeland liker ikke dikteren, og ikke at han blir så bejublet. Han skriver kritiske artikler i pressen. Det første møtet mellom Oehlenschläger og Welhaven er heller ikke vellykket.
-
Gustav Lammers, som er prest i Trondheim, utgir Psalme-Skat, en samling av salmer hentet fra ortodoksiens og pietismens danske salmebøker.
-
Johan Sebastian Welhaven er en 27 år gammel bergenser som utgir sitt første større lyriske arbeid, Norges Dæmring. Det inneholder 76 sonetter der Welhaven går ut mot et åndsfattig Norge han tydeligvis ikke har mye til overs for. Boka er et kampskrift, og får ikke bare patriotene, men også mange andre til å se rødt. Trønderne blir f.eks mektig vrede over den måten de er omtalt på. Nicolai Wergeland rykker ut, han mener at Welhavens skrift var verdig til å kastes på bålet. Noen iverksetter også brenning. Mange involverer seg etter hvert.
-
Camilla Wergeland skriver til sin bror Oscar fra Eidsvold. Oscar er i Christiania. Hun har bestemt seg for at hun vil begynne å male for alvor nå, og hun er nervøs for et brev hun har sendt ham med en bonde som bud til byen. Det har forsvunnet, bonden mener han er blitt frastjålet det - og det var et brev der hun hadde skrevet mye om familieforholdene.
Hun skriver:
-
Henrik Wergeland utgir skuespillet Papegøien. Det er skrevet av hans «halvbror» Siful Sifadda, og utgjør en krysning av farsemoralitet og eventyrspill som svar på Welhavens polemikk mot ham i Morgenbladet. Her dukker det bl.a. opp en Welhaven-liknende karakter ved navn Polemikkel Poetikkel, som er leder for en kobbel av «Bagateller», også karakterisert som «Vehikler», «Polemikler» og «Æsthetikler». Både Norges Dæmring og Stumpefeiden hører til referansene.
-
Camilla Wergeland er kommet tilbake til Eidsvold etter Christianiabesøket, som har vært fullt av selskapelig og opprevede følelser i forhold til Welhaven. Venninnen hennes, Emilie, sto og stirret ut av vinduet, ut i den grå luften, da hun dro. Hun var hjemme åp prestegården klokken halv ti på kvelden, skriver hun, «saa forfrossen som man efter et saadant uvenligt snedrivende Veir, med kold Mad og den meest afkjølende Lecture, kan være. Henrik sendte mig nemlig et Exemplar af den nys udkomne Critik over Dæmringen indpakket med til Fader.»
-
H.C. Andersen utgir sin første samling med eventyr for barn. Kritikerne er ikke velvillige, de syns eventyrene er pratsomme, og råder ham fra å utgi flere. Andersen mister motet, og vender tilbake til romanskriving. Det skal imidlertid komme to nye bind med eventyr i løpet av de kommende to årene.
-
Henrik Wergeland tumler med tanker om barnemord og farløse barn i stykket Barnemordersken. Tjenestejenta Gunhild er gravid, og de to vet ikke hva de skal gjøre: Ta abort? Straffen for fosterfordrivelse er flere år på tukthuset for kvinnen. Føde i hemmelighet og få barnet satt vekk etterpå? Leve med barnet og tåle skammen?
-
I dag skriver Søren Kierkegaard dette i dagboken sin. Det handler om det å lete etter (og finne) en sannhet som kan være ens egen:
-
Johan Sebastian Welhaven utgir sonetterekken Norges Dæmring, der han dårlig kamuflert omtaler Wergeland som Pøbelhøvding og tar kraftig avstand fra hans nasjonale ideologi. Wergeland svarer med en rekke avisinnlegg og (30. mars 1835) Forsvar for det norske Folk, med et Tillæg 10. april samme år. Også satirikeren Siful lar seg inspirere: Farsen Papegøjen, et Fastelavnsriis af Siful Sifadda utkommer 5. februar ved den dansk-norske Johan Dahls forlag.
-
H.C. Andersen utgir sin tredje samling med eventyr for barn. Den inneholder eventyrene Den lille havfruen og Keiserens nye klær, og skal komme til å gjøre ham verdensberømt, til tross for at det første bindet med eventyr som ble utgitt for et par årsiden, ble møtt med stor skepsis blant kritikerne.
-
I dag utkommer første nummer av Forloren Skildpadde. Det er et håndskrevet tidsskrift, et "Blad", som de kaller det, som venninnene Camilla Wergeland og venninnen Emilie Diriks utgir.
Det er nå ca gått fire måneder siden Camilla kom tilbake til Norge etter ett års opphold i Hamburg, hvor hun hadde bodd hos geheimeråd Ludwig. Hun har flyttet hjem til sitt barndomshjem på prestegården på Eidsvoll. Hun er 24 år gammel, og fortsatt ugift.
-
Henrik Wergeland utgir teaterstykket Kringla, som er et velopplagt angrep på kultursnobberiet i den norske hovedstaden. Han sender stykket til søsteren Camilla, som er i København, og hun ler godt når hun leser det. Snobbene er tatt på kornet, syns hun. I Christiania aner folk skandale og dyneløfting - og får det. Boken blir revet bort, og andre opplag kommer med det samme.
-
Camilla Wergeland tilbringer et års tid i København, mens hennes forlovede Jonas Collett er på dannelsesreise i Europa. Det er fremdeles et par år til de to skal komme til å gifte seg. Det skal skje etter at Jonas blir utnevnt til lektor i lovkyndighet ved universitetet i Christiania.
-
Mauritz Christopher Hansen, norsk forfatter, skriver kriminalromanen Mordet paa Maskinbygger Rolfsen. Dette er to år før Edgar Allen Poe (1809-49) i følge tradisjonen skal komme til å grunnlegge sjangeren.
-
Edgar Alan Poe utgir sin novelle The Murders in the Rue Morgue, Den kommer til å bli regnet som verdens første detektivmysterium.
-
Camilla Collett, som nå er blitt 29 år gammel, er nygift go bor i Christiania, ikke så langt unna sin bror Henrik. Men hun er ikke ofte på besøk hos ham i Grotten. Hun og ektemannen Jonas omgås heller de mer toneangivende personene i byen. Jonas og Henrik har helt forskjellig innstilling til hvordan forholdet mellom det norske og det danske skal være i norsk kulturliv.
-
Alfred Tennyson er en mann på 33 år som lever sparsommelig i London. Dette året får han utgitt to poesibøker; den første har kun tidligere publisert dikt, men den andre består utelukkende av nye dikt. Disse blir møtt med øyeblikkelig suksess.
-
Maurits Hansen dør på Kongsberg, 48 år gammel. Hansen nyter stor anseelse som forfatter, han er blitt lest med interesse av Henrik Wergeland, Camilla Collett, Jørgen Moe og Peter Christen Asbjørnsen. I Morgenbladets nekrolog het det: «... den tid vil komme da han vederfares fuld Rettfærdighed.»
-
Charles Dickens' fortelling A Christimas Carol publiseres i London. Den blir en stor sukess, og er utsolgt innen julen ringes inn.
-
Walt Whitman er en ung mann på 27 år som redigerer avisen Daily Eagle i Brooklyn, New York. Dette gjør han frem til januar 1848. Han går regelmessig i operaen.
-
Charlotte Brontë publiserer sammen med sine to søster Emily og Anne en diktsamling under mannlige pseudonymer. Den blir ikke mye lest, men søstrene forsetter å publisere dikt sammen. De skriver også romaner hver for seg, alle under mannlige pseudonymer.
-
Henrik Ibsen er blitt nitten år gammel og erfarer at hans første arbeidsgiver, apoteker Reimann, har gått konkurs. Han har flyttet over til apotekbygningen i Østregate i Grimstad, og jobber nå for apoteker Nilsen. Det er nå han for alvor kommer i gang med forfatterskapet sitt.
Henrik og apotekeren bor i vaktsturommet. Begge sover der. I rommet er det også skrivebord. Det er her Henrik skriver de eldste diktene ettertiden siden skal kjenne til.
-
Alfred Tennyson er en ung mann som lever sparsommelig i London. Dette året får han utgitt The Princess. Diktsamlingen får stor suksess. I den går han i tidens ånd positivt inn for feminisme.
-
Charlotte Brontës roman Jane Eyre utgis. Romanen skildrer en foreldreløs kvinnes oppvekst og voksenliv. Jane får ansettelse som huslærer hos den bryske Edward Rochester, som hun forelsker seg i, men forlater da hun oppdager at han har sin tidligere kone, som er gal, innesperret på sin herregård. Etter at ekshustruen brenner ned godset, blinder Edward og tar sitt eget liv.Da vender Jane tilbake og gifter seg med ham. Et hovedtema i romanen er Janes forsøk på skape en egen selvstendighet, uavhengig av ekteskap, religion og omgivelsenes vurderinger.
-
Fjodor Dostojevskij utgir En roman i ni brev. Amalie Skram og de fleste i hennes krets kommer til å bli varme beundrere av denne russiske forfatteren.
-
Søren Kierkegaard skriver dette i Journalen sin dette året, om genier: «Genierne ere som Tordenveir: de gaae mod Vinden; forfærde Mskene; rense Luften. Det Bestaaende har opfundet adskillige Torden-Afledere mod eller for Genier: det lykkes - saa meget desto værre for det Bestaaende; thi lykkes det een Gang, to Gange, tre Gange - det næste Tordenveir bliver desto forfærdeligere. Af Genierne ere der to Arter. Den første Arts Charakteristiske er Bulderet, Lynet derimod er sparsomt, og slaaer sjeldent ned.
-
Søren Kierkegaard skriver i sin journal et notat om hva det vil si å være dikter:
«Havde jeg ikke været strengt opdraget i Xstd, ikke havt alle de indre Lidelser fra Barndom af og potenserede just i det Øieblik jeg afgjørende begyndte min Løbebane: havde jeg ikke havt det, og saa dog vidst hvad jeg veed, saa var jeg blevet en Digter, og jeg var egl. blevet den interessante Digter (...).
-
Henrik Ibsen avslutter skuespillet Catilina, som trolig ble på begynt i revolusjonsåret.
-
Gustave Flaubert befinner seg på et lansted i Rouen ved Seinen sammen med to forfatterkolleger. Han leser opp fra et verk han nylig har avsluttet. I overdådig utmalte bilder har han fremstilt hele det spektrum av djevelsk lokkende hallusinasjoner som hjemsøkte eremitten Antonius under hans botsøvelser i ørkenen. Opplesnigen varer i til sammen 36 timer og utmatter tilhørerne fullstendig. De to har likevel krefter igjen ved veis ende til å gi den forventningsfulle forfatteren et velment råd: Brenn manuset og begynn på noe helt annet.
-
Henrik Ibsen får i dag sin forfatterdebut i Christiania-posten med diktet "I Høsten". Han brukt pseudonymet Brynjolf Bjarme. Det er et dikt i romantisk stil, med lengsel etter våren og vedmod over høsten, og refleksjoner om døden og livets forgjengelighet.
-
Henrik Ibsen ankommer Christiania for å ta Examen artium ved skolen som kalles Heltbergs studentfabrikk. Hans skuespill Catilina er nettopp utgitt. Om tilblivelsen av dette stykket skal han siden komme til å skrive:
«Catilina» blev skrevet i en liden spidsborgerby, hvor det ikke stod i min magt at give luft til alt det, der gærede i mig, undtagen gennem gale streger og optøjer, som pådrog mig uvilje hos alle de agtbare borgere, der ikke kunde sætte sig ind i den verden, som jeg der gik og tumlede med alene.»
-
Mathilde Fibiger, en dansk forfatter, utgir sin kjønnspolitiske brevroman Clara Raphael i København. Her velger hovedpersonen Clare bort seksualiteten og ekteskapet og får sin elskede baron Aksel med på ideen om den kyske og spirituelle idyll mellom kjønnene.